Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Češi se ke svým financím chovají zodpovědněji než v minulosti

14.11.2012  |  Michal Bubák


Ačkoliv podle posledních údajů České národní banky meziročně stouply úvěry tuzemských domácností u bank a finančních institucí o téměř 47 miliard, chovají se Češi ke svým financím zodpovědně. Kromě toho, že největší podíl na zmíněném dluhu tvoří úvěry na bydlení, u kterých banky velice pečlivě prověřují schopnost dlužníků plnit závazky, mají domácnosti také větší tendenci spořit. Například podle říjnového průzkumu Ery jen 4 % Čechů uvažují o půjčce na vánoční dárky. „Více než třetina respondentů ovšem připouští, že zná ve svém okolí někoho, kdo tímto způsobem vánoční nákupy financuje. Nicméně veřejnost se čím dál víc snaží vyhnout platbám za zbytečnosti a učí se zhodnocovat své peníze,“ říká výkonný ředitel Řízení segmentů Poštovní spořitelny Aleš Pospíšil.

Na zimní dovolenou lidé v drtivé většině spoří, pouze 5 % si na ni půjčuje

Kromě vánočních dárků, za které české domácnosti plánují stejně jako před rokem utratit zhruba stejnou sumu, v průměru kolem 5 000 korun, představuje v nadcházejících měsících další častý výdaj zimní dovolená. Podle aktuálního šetření Ery většina dotázaných za ni nechce zaplatit víc než 20 000 korun. „Záleží samozřejmě na velikosti rodiny, ale i v tomto případě platí, že drtivá většina financuje pobyty na horách z úspor a pouze 5 % si půjčuje od bank nebo rodiny a přátel,“ dodává Aleš Pospíšil.

Pozitivním jevem je zvyšující se zájem předcházet finančním problémům

Potvrzuje to jak návštěvnost webových stránek Koeficientu rozumného zadlužení, kde si lidé mohou jednoduše spočítat, zda si mohou či nemohou dovolit půjčku, tak poboček Asociace občanských poraden. „Oproti minulosti k nám přitom lidé nechodí až ve chvíli, kdy je nejhůře, ale poradit se, jak postupovat, aby se nedostali do finančních problémů,“ potvrzuje Stanislav Skalický, ředitel Asociace občanských poraden, kde ročně poradí více než 70 tisícům lidí.

Podobné články:
Hledáte na internetu půjčku na dárky? Zdánlivě výhodné podmínky Vás do budoucna mohou vyjít pěkně draho

Otázky a odpovědi na téma: Levné půjčky na obzoru

Vánoce v Česku. Kolik nás stojí a jak na ně

Zaostřeno na spotřebitelské úvěry




    



Kalkulačka spotřebitelských úvěrů, nejvýhodnější bankovní půjčky - zde
Přehled celé nabídky spořicích účtů - zde




všechny články
Dále v rubrice

Vlastní bydlení je u nás pro mladé nedostupné, stát by se mohl inspirovat u sousedů

Obrázek: Dům a klíče Dostupnost vlastního bydlení se v Česku každým rokem zhoršuje. V rámci Evropy patříme k zemím, kde z průměrného platu musí lidé na nový byt šetřit nejdéle. Tristní stav dopadá na všechny, mnohem větší problémy to ale působí čerstvým absolventům nebo mladým rodinám s dětmi...

Jaké nabízí odměny banky v květnu?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy Air Bank nabízí svět výhod Unity. Česká spořitelna a UniCredit Bank vám dá odměnu za půjčku. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v květnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku.

Žebříček běžných účtů v květnu. Nově je hodnocen i účet od Partners Banky

Obrázek: Žebříček Finparády Žebříček běžných účtů v květnu. Nově jsme do hodnocení zařadili i běžné účty od Partners Banky. První místo obhájila MONETA Money Bank, druhé místo patří České spořitelně a na třetím místě je Komerční banka. Jaké je další pořadí?

Zvyšte výnos, investujte

Investování začíná být pro mnoho Čechů populární. Úrokové sazby u běžných vkladových produktů se dále snižují, a tak se není čemu divit. Jaké jsou rady pro snížení rizika u investování?

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz