Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Banky ve střední a východní Evropě mají dobré vyhlídky i letos

13.5.2013  |  Michal Bubák


Banky ve střední a východní Evropě mají dobré vyhlídky i letos Letošní rok vypadá pro banky ve střední a východní Evropě lépe než pro jejich protějšky ze zemí eurozóny. Ziskovost bank v našem regionu zůstává poměrně vysoká, podíl nesplácených úvěrů v celém regionu přesahuje 10 procent.

„V růstu i ziskovosti bude bankovní sektor ve střední a východní Evropě v lepší pozici než západoevropské banky, výrazně vyšší zůstávají možnosti dalšího růstu. Novou výzvou budou bankovní regulace jak v eurozóně, tak i v regionu,” uvádí Raiffeisen Bank International ve své letošní zprávě o vývoji bank v regionu.

Banky ve střední a východní Evropě mají prostor pro navyšování objemu poskytovaných úvěrů



V loňském roce banky ve střední a východní Evropě (CEE) zvýšily objem poskytnutých úvěrů o téměř 15 procent, zatímco v eurozóně došlo k poklesu. Celkový objem poskytnutých úvěrů je ale v regionu stále výrazně menší, dosahuje 11 % objemu v eurozóně (o rok dříve to bylo 9,6 procenta).  V letošním roce by k růstu mělo dojít hlavně ve druhé polovině roku, největší tempa růstu by přitom měly zaznamenat ruský a polský trh.

Banky navýšily ziskovost, podíl nesplácených úvěrů je na stabilní úrovni



Banky v regionu loni mírně vylepšily i svou ziskovost měřenou návratností kapitálu, která dosáhla 16 procent (o rok dříve 15 procent). Ziskovost byla podpořena především stabilním vývojem nesplácených úvěrů, kde došlo k nárůstu pouze o desetinu procentního bodu na 10,1 procenta.

V regionu jsou přitom velké rozdíly, jsou zde trhy z podílem nesplácených úvěrů blížícím se 20 procentům stejně jako trhy se čtyřprocentním číslem. K nejvyšším nárůstům přitom došlo v jihovýchodní Evropě, ze zemí střední Evropy je nejhorší situace v Maďarsku a ve Slovinsku.

Finanční krize výrazně nepostihla ziskovost středoevropských a východoevropských bank



Region prokazuje svou stabilitu tím, že od vypuknutí finanční krize došlo pouze k malému poklesu ziskovosti tamních bank, zatímco ziskovost bank v eurozóně je oproti předkrizovému období méně než třetinová. Pozitivně se vyvíjí i podíl vkladů a úvěrů, který díky výraznému nárůstu vkladů v loňském roce klesl za celý region na 98 procent, zatímco v eurozóně je to 105 procent.

Pořadí největších bank v regionu se v loňském roce výrazněji nezměnilo. Největší bankou regionu zůstává UniCredit s celkovými aktivy přes 121 miliard eur, následují Raiffeisen Bank International (84 miliard), Erste (83,4 miliardy) a Société Générale (78,6 miliardy). Nejvíce poboček pak má Raiffeisen následovaná UniCredit.



    



Žebříček s nejlepšími spořicími účty podle odborníků - zde
Kalkulačka spoření, nejvýhodnější spořicí účty od bank i záložen - zde




všechny články
Dále v rubrice

Jak financovat nemovitost bez hypotéky

Obrázek: Hypotéka Financování bydlení bez hypotečního úvěru. Možností je několik. Jaké to jsou a jaké mají klady a zápory?

Denní zprávy

Obrázek: Denní zprávy Zajímá vás svět finančních produktů a služeb, ale i ekonomická témata? Každý všední den pro vás připravíme přehled těch nejzajímavějších informací a novinek z finančního trhu za den předchozí. Sledujte naše...

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

všechny články v rubrice









   
 
Minutová půjčka
Minutová půjčka od 4,8 % p.a. Samozřejmě
Raiffeisenbank




Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz