Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Banky a pojišťovny se dnes předhánějí v inovacích

21.5.2013  |  Michal Bubák


Banky a pojišťovny se dnes předhánějí v inovacích - Na snímku - chytrý mobilní telefonPokud si banky a pojišťovny chtějí udržet klienty, musí jít s dobou a být inovativní. Zatímco v minulém roce se bankovní aplikace pro chytré telefony teprve rozvíjely, dnes jsou hitem. Sjednat pojištění je zase letos možné i přes telefon. Podle výzkumu Nejlepší banka 2013 a Nejlepší pojišťovna 2013, který provádí agentura Datank, využívá nových technologií stále více finančních institucí.
 

QR kód - největší novinka roku 2013



V bankovnictví je novinkou letošního roku QR kód, který pro své klienty jako první připravila Raiffeisenbank. Platba je rychlejší a jednodušší, zároveň velmi dobře zabezpečená. Stačí jen vyfotit QR kód chytrým telefonem a klient má předpřipravený platební příkaz, který stačí jen potvrdit. Platba je okamžitě provedena, a dodavatel tak může dané zboží ihned distribuovat. Jako další nabízejí platbu pomocí QR kódu Komerční banka, ČSOB, Air Bank, Česká spořitelna a Era/Poštovní spořitelna.

Velký nárůst v počtu bank nabízejících bezkontaktní platby



Největší meziroční změnu zaznamenala agentura Datank v bezkontaktních platbách. „Zatímco v minulém roce ji nabízely tři banky, letos jich je jedenáct. Možnost vykonat platbu rychle a jednoduše je jedním z hlavních trendů současnosti. Potvrzují to i další novinky v oblasti bezhotovostních plateb,“ uvedl analytik společnosti Datank Ondřej Pivoňka.

Smartbanking nabízí již 14 bank



Podle výzkumu se také rozšířil počet bank, které nabízejí smartbanking, a to z 9 na 14. Další novinkou na trhu je snímání složenek, které v současnosti nabízejí čtyři banky – Česká spořitelna, Komerční banka, ČSOB a ZUNO Bank. Díky této funkci stačí vyfotit složenku a potřebné údaje se automaticky přepíší do kolonek platebního příkazu.

Co se týče produktů, nepřinesly banky podle průzkumu v loňském roce žádné zásadní změny. Od loňského roku zrušily dvě banky nabídku vkladních knížek a naopak další dvě banky zavedly nabídku neúčelových úvěrů.

Pojišťovny rozšiřují nabídku produktů sjednatelných online



Také pojišťovny více využívají možností moderního světa. Nabídka online služeb neustále roste. Nejvyšší počet pojistných produktů, které je možné vypočítat a zároveň sjednat bez návštěvy pobočky, nabízí Česká pojišťovna, a to osm produktů u neživotního pojištění, což je 73 procent z celkové nabídky produktů neživotního pojištění, a jeden produkt u životního pojištění. Nejvíce online produktů životního pojištění (celkem tři) nabízí Wüstenrot, životní pojišťovna. Po jednom produktu z této oblasti je pak možné zřídit u Allianz pojišťovny, Kooperativa pojišťovny a ING Životní pojišťovny. V letošním roce zaznamenala agentura Datank novinku, a to sjednání životního pojištění přes telefon. Tuto službu nabízí Česká pojišťovna.

Mnohem více produktů „bez přepážky“ je možné zřídit v případě neživotního pojištění, a to především cestovní pojištění, pojištění odpovědnosti, vozidel, nemovitosti a domácnosti. Například pojištění psů a koček online nově kromě České pojišťovny nabízí také HALALI, všeobecná pojišťovna.

Platbu pojištění online nabízí zhruba polovina pojišťoven



Vliv moderních technologií se v případě pojišťoven projevil také v možnosti plateb. Zaplatit pojistné online pomocí platební karty nabízí nově Česká podnikatelská pojišťovna a AIG Europe Limited. Celkem má tuto službu v nabídce zhruba polovina pojišťoven.

Některé pojišťovny zavolají klientovi zpátky samy od sebe



V letošním ročníku výzkumu sleduje agentura Datank nově službu zpětného volání při zanechání telefonního číslo v online kalkulátoru nebo webovém formuláři. Klientovi zavolá zpátky osm pojišťoven.

Nejlepší banka a pojišťovna roku 2013 budou vyhlášeny v září



Nové produkty a služby jsou prvními dílčími výsledky výzkumu Nejlepší banka 2013 a Nejlepší pojišťovna 2013, který provádí agentura Datank. Zpracování a vyhodnocení více než 220 kritérií u bank a 110 kritérií u pojišťoven přináší žebříček těch nejlepších institucí jak z pohledu klienta, tak akcionáře. O výsledku tedy rozhodují stovky objektivních dat a ukazatelů. Vítězové Nejlepší banky 2013 i Nejlepší pojišťovny 2013 budou slavnostně vyhlášeni v září.



    



Žebříček s nejlepšími spořicími účty podle odborníků - zde
Žebříček s nejlepšími osobními účty podle odborníků - zde




všechny články
Dále v rubrice

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Denní zprávy

Obrázek: Denní zprávy Zajímá vás svět finančních produktů a služeb, ale i ekonomická témata? Každý všední den pro vás připravíme přehled těch nejzajímavějších informací a novinek z finančního trhu za den předchozí. Sledujte naše...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

Air Bank dále rozšíří exkluzivní výhody pro společné klienty s O2

Obrázek: Výhody Unity Air Bank Unity navazuje na úspěšnou spolupráci Air Bank a O2, která od loňského roku přináší jejich společným zákazníkům 300 Kč měsíčně za používání služeb obou firem. Se vznikem Unity získají společní klienti...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz