Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Češi se investování nebojí. Zhodnocení peněz spíš moc neřeší. Rozhovor s generálním ředitelem RIS

4.5.2015  |  Zdeněk Bubák
  


Raiffeisen investiční společnost - podílové fondyV současném období, kdy úrokové sazby na spořicích účtech a termínovaných vkladech míří stále více k nule, se oči spořivých Čechů stále více upírají směrem k alternativním produktům, které umožní jejich peníze lépe zhodnotit, a to zejména k podílovým fondům. Po nedávném rozhovoru našeho portálu s předsedou dozorčí rady ČSOB Asset Managementu (více zde) jsme položili otázky Jaromíru Sladkovskému, generálnímu řediteli Raiffeisen investiční společnosti.



Jaromír Sladkovský, generální ředitel Raiffeisen investiční společnostiJaromír Sladkovský se stal generálním ředitelem a předsedou představenstva Raiffeisen investiční společnosti na podzim roku 2014. V Raiffeisenbank působí už více než devět let, zodpovídal mj. za rozvoj prémiového bankovnictví pro affluentní klienty či za přípravu nových strategických iniciativ banky, zároveň je členem výkonného výboru banky. Před nástupem do Raiffeisenbank působil v ČSOB či poradenské společnosti Arthur Andersen. Vystudoval ČVUT a titul MBA získal na INSEAD ve francouzském Fontainebleau. Jaromír Sladkovský je ženatý a má tři syny. Je pravidelným účastníkem dálkových lyžařských běhů, mezi jeho další koníčky patří běh, cestování i hra na kytaru.

reklama

Spořicí účet + s výhodnou sazbou až 5,20 % p.a.více
Termínovaný vklad - garantovaná úroková sazba až 5,3 % p.a. u měsíčního vkladuvíce
Účet OPEN - úrok až 5,5 % p.a.více



Finparáda.cz: Představil byste nám vaši investiční společnost? Kdy vznikla, kolik má klientů, co jim nabízí a jaký majetek spravuje?

Raiffeisen investiční společnost vznikla v roce 2013. Jsme tedy poměrně mladou společností ve srovnání s ostatními investičními subjekty působícími na tuzemském trhu. I přes relativně krátkou historii se nám podařilo vybudovat zázemí silné investiční společnosti, která nyní obhospodařuje celkem 13 podílových fondů s objemem majetku ve správě převyšujícím hranici 12 miliard korun. Počet klientů v našich fondech se pak pohybuje v řádech několika desítek tisíc. Klientům nabízíme širokou škálu strategií, od těch konzervativních, jako jsou např. dluhopisové a chráněné fondy, přes smíšené a akciové fondy a úplnou novinkou je náš nový fond zaměřený na tzv. „multi-asset“ strategie.

Finparáda.cz: Čím by se vaše společnost chtěla odlišit od konkurence, pokud něco takového existuje?

Naším hlavním cílem je naplňovat potřeby klientů Raiffeisenbank v České republice v oblasti správy a zhodnocování jejich finančního majetku. Určitě chceme na trh pravidelně přinášet nové věci a i tímto se od konkurence odlišit. Takovouto novinkou je bezesporu například náš fond optimálního rozložení, který má velmi diverzifikovanou strategii. Využívá především růstové trendy a investuje na základě matematických modelů postavených analytiky. O investicích tedy rozhodují tyto exaktní modely, nikoliv momentální nálada na trhu, resp. nálada portfolio manažera. Jak ukazují první prodejní čísla, tento fond je pro investory velmi zajímavý. V loňském roce jsme dále například úspěšně realizovali první přeshraniční sloučení podílových fondů ve střední a východní Evropě.

Nejrozsáhlejší přehled podílových fondů s vývojem cen podílových listů a dalších informací najdete zde

Finparáda.cz: Je lepší pro investiční společnost být ve skupině s bankou a proč? Nebo to může mít i nějaká negativa?

Netroufnu si tvrdit, zda být součástí banky je lepší či horší pro investiční společnosti obecně. Myslím si, že je to stejné jako s většinou věcí v životě. Má to prostě své výhody i nevýhody. Když budu mluvit konkrétně za Raiffeisen investiční společnost, pak to, že jsme v jedné skupině s bankou, vnímám jako opravdu velkou výhodu. Veškerou energii a čas totiž můžeme zaměřit jen jedním směrem, a to na spolupráci s Raiffeisenbank, samozřejmě ve prospěch našich společných klientů.

Finparáda.cz: Na jaké klienty se zaměřujete a čím je chcete zejména oslovovat?

V tento okamžik se zaměřujeme téměř výhradně na stávající klienty Raiffeisenbank. Těm nabízíme plné spektrum investičních příležitostí co do rizika a potenciálního výnosu. Zároveň jim chceme přinášet jednu až dvě novinky v oblasti investic ročně.

Žebříček podílových fondů najdete zde

Finparáda.cz: Jaké fondy či další finanční produkty klientům nabízíte?

V současné době nabízíme klientům pobočkové sítě Raiffeisenbank řadu fondů, ze kterých si vybere jak konzervativní, tak i zkušený investor, který je ochoten přijmout vyšší míru rizika, samozřejmě s očekáváním vyššího výnosu. Fondy šité přímo na míru pak nabízíme klientům privátního bankovnictví obsluhovaným pod speciální značkou FWR (Friedrich Wilhelm Raiffeisen).

Finparáda.cz: Máte v nabídce i chráněné fondy, jak fungují tyto fondy, jaký je rozdíl oproti zajištěným fondům?

Aktuálně nabízíme dva chráněné fondy. Jedním z nich je chráněný fond ekonomických cyklů, což je velmi populární fond u klientů Raiffeisenbank, který v minulém měsíci dosáhl hranice 3 miliard korun. Za dobu své existence už tento chráněný fond ekonomických cyklů třikrát zvyšoval svoji chráněnou hodnotu, což považuji za výbornou zprávu pro investory. Obecně je rozdíl mezi chráněnými a zajištěnými fondy minimální a vždy záleží na specifické konstrukci každého jednotlivého fondu a na tom, jaké využívá nástroje na ochranu peněz podílníků.

Otestujte své znalosti v oblasti podílových fondů zde

Finparáda.cz: Na co by se podle Vás měl zaměřit začínající český investor, který s touto oblastí nemá příliš zkušeností?

Podle mého názoru by měl investovat jen s takovou společností, která se snaží za každých okolností porozumět jeho individuální situaci a jeho pohledu na riziko. Zpravidla by měl začínat s investicemi do méně rizikových instrumentů, aby si postupně, jak se říká, „osahal“ svět investic a pohyby majetku v obou směrech.

Finparáda.cz: Nezdá se Vám, že se Češi investování bojí? A pokud ano, čím to podle Vás je?

Neřekl bych, že se Češi nějak dramaticky investování bojí. Spíše bych řekl, že mnoho lidí investování svých peněz vlastně neřeší. Prostě jim stačí mít peníze uložené v bance. Až když začnete investovat a projdete prvním cyklem růstu a poklesu, tak získáváte zkušenosti a zjišťujete, kam až jste osobně ochoten jít. Bez reálné zkušenosti jsou to pořád jenom takové „kdyby“. Když si vezmete, že v České republice má reálnou zkušenost s investováním do podílových fondů jen každý sedmý člověk, tak je zřejmé, že nás čeká ještě dlouhá cesta.

Finparáda.cz: Jaké jsou vaše cíle pro nejbližší budoucnost, tj. do konce letošního roku či v příštím roce?

Naším hlavním cílem je pokračovat v růstu objemu aktiv pod správou a zároveň významně rozšířit počet klientů Raiffeisenbank, kteří investují do podílových fondů Raiffeisen investiční společnosti. Při současných rekordně nízkých úrokových sazbách na trhu, je ten pravý čas pro mnoho klientů bank, kteří hledají vyšší výnos, poznat svět investování a vyzkoušet si, že s určitou mírou rizika jsou schopni k těmto vyšším výnosům dojít.


      
  



Žebříček s nejlepšími podílovými fondy podle odborníků - zde
Porovnání podílových fondů. Který je nejvýnosnější, jaké si účtují poplatky? - zde



všechny články
Dále v rubrice

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Obrázek: Dům a smlouva Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením...

Jak investují různé generace?

Obrázek: iPhone akcie Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, tak každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky...

Jaké jsou plány XTB pro rok 2024?

Obrázek: Akcie Společnost XTB, globální fintech poskytovatel online investiční platformy a mobilní aplikace, představila svoje plány pro rok 2024. Zároveň oznámila nový milník – její služby nyní využívá jeden milion zákazníků po celém světě. Tento úspěch přišel něco málo přes tři roky poté...

Co je to flipování nemovitostí a vyplatí se vůbec někdy?

Obrázek: Peníze a dům Flipování nemovitostí, proces nákupu a rychlého prodeje nemovitostí za účelem zisku, se v posledních letech stalo populární investiční strategií. Na českém trhu lze v roce 2024 očekávat pokračující zvyšování poptávky po bytech, zejména...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz