Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Když chcete podnikat, musíte rozumět daním

22.3.2018  |  Komerční článek
  


DaněČím víc chcete vydělávat, tím víc vás čeká papírování. Asi vás teď napadá, proč byste se měli zaobírat daněmi vy, když přece máte účetní? Tahle otázka je určitě namístě, především proto, že odpověď na ni vám pomůže najít účetního, kterého skutečně potřebujete. On totiž daňový poradce je taky jen člověk, který se naučil ekonomii a účetnictví a své znalosti se snaží, aspoň doufám, aktualizovat. A právě proto, že je jen člověk, může dělat chyby, co hůř, jede v zajetých kolejích a na všechny klienty aplikuje stejný postup i účtování. To je ale špatně! Abyste dokázali rozlišit účetního od skutečného daňového poradce s velkým P, musíte mít i vy pár základních znalostí a především vědět, co od poradenství očekáváte.



Víte, jaká jsou vaše práva ohledně danění v EU?



Cílem obdivované i haněné Evropské unie je poskytnout všem podmínky na stejné úrovni, ať už se to týká zdravotnictví, sociálního systému nebo podnikání. Nakolik je tato myšlenka utopií, nechť posoudí někdo jiný, my momentálně jsme členem EU, a tak bychom měli být znalí vhodných podmínek pro náš byznys. Jednou z nich je například tzv. svobodné usazování firem v EU. Pokud vás teď napadl daňový ráj, nebudete daleko od pravdy, ačkoli i v ráji se danit musí. I když fakticky podnikáte na území ČR, vás nesvazuje k tomu mít zde sídlo. Právě sídlo podniku určuje, čí daňové zákony musíte poslouchat. A tak třeba v EU je oblíbenou a vyhledávanou zemí pro založení firmy Estonsko. Ví tohle váš účetní? Doporučil a pomohl by vám založit si společnost v jiné zemi? Že ne? Chyba, protože i právě takové služby by měl daňový poradce nabízet.
Nezapomínejte, že on je tu pro vás, ne pro stát, vám má účetní šetřit peníze, vy ho totiž platíte.

Daňový poradce musí dobře znát vaši firmu



Založení podniku a daňové poradenství má jít ruku v ruce. Už při prvních krocích vedoucích k vybudování podniku leckdy narazíte na něco, co bez znalosti legislativy jen těžko překročíte, anebo budete zpětně bědovat, že jste to mohli udělat lépe, jen kdybyste to věděli. A nemusí se to týkat jen založení offshore společnosti a daňových rájů, ale třeba i optimalizace daně či mezinárodního danění a s tím spjatý faktem, že je dobré být plátce DPH i dobrovolně. O většině z těchto věcí na samém startu nemáte ani páru, ony samy se objevují až po cestě, proto je důležité mít někoho, kdo vám vše zavčasu pomůže nastavit.

Často se setkáváme s daňovými poradci, kteří mají pevný ceník dle zaúčtovaných faktur, podaných přiznání, a pak tu mám ještě nějakou hodinovou sazbu a paušální. Daňové poradenství se ale nedá paušalizovat. Jeden klient přinese sto faktur a jeho podnik běží jako po másle a druhý jich přinese padesát, ale každá je od dodavatele a odběratele z jiné země. Mezinárodní danění není nijak složité, jen je potřeba najít cestu, která pro vás bude výhodnější. A o to jde. Daňový poradce musí znát váš styl podnikání, vaše cíle, silné i slabé stránky.

Můžete se o vašeho poradce opřít?



Teď se sami sebe zeptejte, nakolik vám váš účetní pomáhá? Komunikuje za vás se správcem daně? Řeší aktivně vaše problémy, nebo jste pro něj jen další šanon? Nezapomínejte, že nikdy není pozdě na to, daňového poradce změnit. Měníte zaměstnance, dodavatele i odběratele, tak proč ne účetního?

Čím víc obchodujete v zahraničí, tím víc o vás má finanční úřad zájem. Proč? Protože je nutné prokazovat, že k uskutečnění plnění v daných zemích došlo. Po tuto dobu však zůstává DPH v držení finanční správy, doba kontroly je vcelku neurčitá a někdy trvá až tři roky. Proto je důležité mít zkušeného daňového poradce, o kterého se můžete opřít, ten vás daňovou kontrolou provede bez újmy a bolesti.



      
  



Žebříček s nejlepšími osobními účty podle odborníků - zde
Kalkulačka Vám odpoví, která banka nabízí účet s nejnižšími poplatky - zde

reklama

Spořicí účet + s výhodnou sazbou až 5,20 % p.a.více
Stavební spoření od Buřinky - dvojnásobná státní podpora na 5 let, sjednání zdarma a bonus za vklad až 8 500 Kčvíce
Účet OPEN - úrok až 5,5 % p.a.více




všechny články
Dále v rubrice

Platby na kontakt: hodně klientů, málo plateb

Obrázek: Žena s mobilem v ruce Snazší posílání peněz mezi lidmi pomocí telefonního čísla namísto čísla bankovního účtu už půl roku umožňuje služba Platby na kontakt. Za tu dobu se do ní přihlásilo půl milionu klientů šestice bank, které tento typ transakcí umožňují...

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Co je to flipování nemovitostí a vyplatí se vůbec někdy?

Obrázek: Peníze a dům Flipování nemovitostí, proces nákupu a rychlého prodeje nemovitostí za účelem zisku, se v posledních letech stalo populární investiční strategií. Na českém trhu lze v roce 2024 očekávat pokračující zvyšování poptávky po bytech, zejména...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz