Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Nakupujte na e-shopech bezpečně!

7.5.2020  |  Zdeněk Bubák, zpráva Home Credit
  


Obrázek: Nákupy na internetuDíky nouzovému stavu lidé změnili své návyky a přes internet nakupují téměř vše. Za poslední měsíc a půl tak rapidně stoupl nákup zboží přes e-shopy. Při této příležitosti je třeba zdůraznit, že nákup přes internet může skýtat řadu nástrah, které ohrožují převážně zákazníky, kteří nenakupují na e-shopech tak často, někdy i poprvé, a jsou tak zranitelnější.


Na internetu působí podvodníci, kteří využívají situace a nabízejí dodání nedostatkového zboží, jako například dezinfekce nebo roušek. Lidé si tak objednají zboží, zaplatí a nikdy ho nedostanou nebo až za velmi dlouhou dobu, která je v rozporu s obchodními podmínkami e-shopu.

Dalším úskalím nákupu na internetu je uložení údajů z platební karty na daném e-shopu, který však nemá svoje stránky dostatečně ochráněné před napadením hackerů. Hrozí pak, že se k těmto údajům dostanou třetí osoby a kartu zneužijí.

„Za poslední měsíc a půl jsme řešili dvakrát více podezřelých transakcí než v předchozím období. Denně je to asi 200 případů,“ uvádí Linda Bilal, tisková mluvčí Home Creditu ČR. „Pokud zjistíme podvodný e-shop, zablokujeme naše kreditní karty k placení u tohoto konkrétního obchodníka a nahlásíme jej společnosti Mastercard. Banky a úvěrové společnosti mezi sebou spolupracují a tyto informace si sdílejí. Za poslední měsíc a půl jsme identifikovali celkem 50 podvodných e-shopů v České republice a na Slovensku,“ dodává Linda Bilal.

Žebříček s nejlepšími hypotékami a spotřebitelskými úvěry podle odborníků - zde
Kalkulačka Vám najde nejvýhodnější hypotéku - zde


Nebezpečné obzvláště pro nové nákupčí na internetu jsou také phishingové kampaně. Pokud například takový zákazník, který nakupuje poprvé na e-shopu, dostane phishingový e-mail, je mnohem více zranitelnější, protože má málo zkušeností. E-mail se tváří, že přišel od daného e-shopu a žádá zákazníka o vyplnění přihlašovacího jména a hesla, protože došlo k chybě a potřebuje si potvrdit jeho údaje. On v dobré míře zadá jméno a heslo, a pokud při předchozím nákupu na e-shopu uložil své údaje z platební nebo kreditní karty, podvodník se k nim lehce dostane a kartu použije k dalšímu nákupu.

Seznam rizikových e-shopů je dostupný na stránkách České obchodní inspekce: https://www.coi.cz/pro-spotrebitele/rizikove-e-shopy/. Inspekce tento seznam pravidelně aktualizuje, ale také upozorňuje, že v žádném případě není úplný.



Rady pro nakupující na internetu


  • Nakupujte jenom na ověřeným e-shopech
  • Čtěte recenze na internetu, anebo získejte doporučení od známých, kteří jsou zkušení v nákupech na internetu
  • Pokud můžete objednávejte na evropských e-shopech, kde jsou platby zabezpečeny tzv. 3D Secure ochranou, každá platba se pak potvrzuje buď v mobilní aplikaci nebo pomocí kódu, který se zasílá smskou na mobilní telefon. Tuto ochranu však nemusí mít mezinárodní e-shopy mimo Evropu. Pokud jim tato ochrana chybí, neznamená to, že se jedná o podvodný e-shop, ale takový obchod nemá plné zabezpečení a hrozí mu, že bude napadnut a údaje o kartě někdo zneužije.
  • Pokud jste už na podvodném e-shopu zaplatili nebo jste se stali obětí zneužití nebo phishingu, vždy transakci reklamujte u svého vydavatele karty
  • Nikdy neukládejte platební údaje o kartě, raději číslo karty, expiraci a cvc kód vždy vypište znovu, a to i pro pravidelné nákupy.
Svoje specifika mají i nákupy přes mobil, a to přes aplikace daného e-shopu, tam je totiž skoro nemožné nezadat údaje o kartě. Pokud si nejste jisti, obchod neznáte, raději si aplikaci nestahujte a k nákupu použijte internetové stránky e-shopu.

Pravidelný zákazník e-shopů se poměrně snadno ochrání, bude asi zvyklý číst recenze a také využívat zaručené a dobře známé internetové obchody a na phishingové kampaně nebude reagovat. Hlavní nebezpečí ale v dnešní době číhá na lidi, kteří nakupují třeba poprvé.


      
  





všechny články
Dále v rubrice

Jak financovat nemovitost bez hypotéky

Obrázek: Hypotéka Financování bydlení bez hypotečního úvěru. Možností je několik. Jaké to jsou a jaké mají klady a zápory?

Platby na kontakt: hodně klientů, málo plateb

Obrázek: Žena s mobilem v ruce Snazší posílání peněz mezi lidmi pomocí telefonního čísla namísto čísla bankovního účtu už půl roku umožňuje služba Platby na kontakt. Za tu dobu se do ní přihlásilo půl milionu klientů šestice bank, které tento typ transakcí umožňují...

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz