Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Jak covid-19 ovlivňuje bankovnictví. Banky na cestě k větší konkurenceschopnosti a digitální transformaci

27.5.2020  |  Zdeněk Bubák, zpráva Accenture
  


Obrázek: VkladomatSvětová pandemie nemoci covid-19 zatřásla finančními trhy a ovlivnila téměř celý svět. Tato globální krize je porovnatelná snad jen se světovou finanční krizí z let 2008 až 2009. Její dopady však mohou mít dalekosáhlejší důsledky, a to především na digitalizaci práce, změny způsobu fungování a řízení rizik. Výrazným pozitivem zůstává fakt, že bankovní sektor je na tuto krizi lépe připraven.


I když mnohé banky pokračují i nyní ve svém fungování v nezměněné podobě, musejí počítat s dopady nemoci covid-19 na celý sektor a na své zákazníky. Mezi hlavní potenciálně zasažené oblasti se řadí: správa úvěrů, snížení výnosů, služby zákazníkům a poradenství, nastavení provozních modelů a kontrola nákladů.

Žebříček s nejlepšími osobními účty podle odborníků - zde
Kalkulačka Vám odpoví, která banka nabízí účet s nejnižšími poplatky - zde


„Bankovní sektor je oproti rokům 2008 a 2009 v relativně dobré výchozí pozici, aby mohl případné déletrvající oslabení ustát.
Obrázek: Klára Stárková, Accenture
  Na snímku Klára Starková, Accenture
Banky jsou dobře kapitalizovány a mají určitý prostor pro vstřebání ztrát, navíc jsou mnohem více digitalizovány, a disponují tedy schopností poskytovat většinu svých služeb i prostřednictvím digitálních kanálů. Centrální banky také pomáhají svojí včasnou proaktivní podporou úvěrových trhů tak, aby zabránily opakování dominového efektu z důvodů nedostatečné likvidity jako v roce 2008. A platební systémy jsou dnes navíc mnohem lépe schopné reagovat na změny,“ říká Klára Starková, Managing Director pro oblast finančních služeb, Accenture Česká republika.

1. Správa úvěrů



Propad poptávky po výrobcích a službách, který povede ke snížení výnosů a k propouštění zaměstnanců, bude mít za následek zhoršení cash flow mnoha spotřebitelů i podniků. To může způsobit nárůst nesplácených úvěrů. Banky však mohou právě v tuto chvíli velmi dobře pomoci svým klientům a posílit tak s nimi vztah odkladem splátek, efektivní intepretací vládních opatření, personalizovanou nabídkou vhodných produktů či posilováním finančního vzdělávání.

2. Snížení výnosů



V prvních několika týdnech pandemie klesla tržní hodnota bankovního sektoru měřená hodnotou cenných papírů na nižší úroveň než během krize v letech 2008 a 2009. Důvodem je krátkodobé snížení výnosů způsobené nižšími úrokovými maržemi, poklesem příjmů z plateb, propadem financování obchodu i přeshraničních plateb a poklesem objemu služeb a poradenství pro zákazníky.

3. Služby a poradenství



Kvůli celoplošnému omezení pohybu osob se v krátkodobém horizontu projevují změny v preferencích obsluhy zákazníků. I když mnoho bank zachovává své základní služby a nechává pobočky i nadále otevřené, zákazníci stále více upřednostňují správu svého finančního života prostřednictvím aplikací a online bankovnictví. Banky proto musejí udělat maximum pro poskytování kvalitních a personalizovaných služeb i v online prostředí.

4. Nastavení provozních modelů a kontrola nákladů



Souhrnný dopad tří bodů uvedených výše povede v bankovním sektoru k nerovnováze krátkodobých příjmů a výdajů. Dle studie Accenture lze očekávat téměř jistě pokles bankovních příjmů oproti roku 2019, a to až o 50 procent při zvýšených nákladech na riziko a nižších výnosech z aktiv porovnatelných z hodnotami z let 2008 a 2009. Banky tak musejí efektivně přistoupit ke snižování svých nákladů, správě aktiv a k proaktivní péči o své zaměstnance od poboček až po call centra.

Jak se lze ze současné pandemie poučit?



„Ačkoliv se banky potýkají s mnoha výzvami, které přináší krize kolem covidu-19, je jasné, že bez ohledu na konečný výsledek jim tato situace přinese mnoho cenných ponaučení. Jako ty hlavní by si měly banky odnést nevyhnutelnou potřebu plné digitalizace, nový přístup zaměstnanců k práci z domova, úkol motivovat klienty k zajištění finanční rezervy a dostatečné likvidity a potřebu proaktivní komunikace aktuálních regulatorních nařízení s dopadem na klienty,“ uzavírá Klára Starková z Accenture ČR.

Obrázek: Grafika


      
  



reklama

Spořicí účet + s výhodnou sazbou až 5,20 % p.a.více
Stavební spoření od Buřinky - dvojnásobná státní podpora na 5 let, sjednání zdarma a bonus za vklad až 8 500 Kčvíce
Účet OPEN - úrok až 5,5 % p.a.více




všechny články
Dále v rubrice

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

Air Bank dále rozšíří exkluzivní výhody pro společné klienty s O2

Obrázek: Výhody Unity Air Bank Unity navazuje na úspěšnou spolupráci Air Bank a O2, která od loňského roku přináší jejich společným zákazníkům 300 Kč měsíčně za používání služeb obou firem. Se vznikem Unity získají společní klienti...

Aktuální data z hypotečního trhu

Banky pozvolna snižují hypoteční sazby. Počet poskytnutých hypoték vzrostl. Aktuální data ČBA Hypomonitoru a srovnání hypotečních úvěrů naleznete v našem článku...

Srovnání podnikatelských účtů od Raiffeisenbank. Co nového nabízí EXKLUZIVNÍ účet?

Obrázek: Banner Raiffeisenbank Raiffeisenbank obměnil svoji nabídku podnikatelských účtů. Nově přichází s EXKLUZIVNÍM účtem, který vytvořila na základě zpětné vazby klientů a který poskytuje ojedinělé možnosti současně v jedné službě. Účet cílí především na malé firmy, ale svými benefity je vhodný pro...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz