Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Banky a zvířátka: liška, zebra, osel, žirafa, kocour nebo dokonce chameleon

27.7.2023  |  Michal Mošnička, foto: ČSOB
  


Obrázek: ChameleonBanky a zvířátka: liška, zebra zkřížená s oslem, žirafa, kocour nebo dokonce chameleon. To je namátkový výběr zvířátek, prostřednictvím kterých se nás banky a finanční instituce snaží přesvědčit, abychom právě k nim vložili své finance, vzali si úvěr nebo využili některou z jejich služeb. 


Pamatuji si na debatu jednoho klienta Investiční a Poštovní banky, který se dotazoval bankéře zda ví, že lev kterého banka má v logu je jedno z nejlínějších zvířat. Argumentoval statistikou, kolik hodin denně lev prospí, jak málo loví oproti lvicím atd, ale oba se nakonec shodli na tom, že lev je prostě král zvířat. Když jsme do redakce dostávali zprávy o změně kampaně Air Bank, a že ČSOB Stavební spořitelna po 30 letech mění svou tvář a lišku vystřídá chameleon, připomnělo nám to, jak se mění loga, kampaně a také maskoti, které banky používají ve svých reklamních a marketingových kampaních.


Místo lišky po třiceti letech chameleon



 „Proč si to komplikovat? To je motto, které provází život našeho chameleona a vlastně je to i odpověď na to, proč měníme naši tvář. Naše skupina jde dlouhodobě cestou jasné a jednotné komunikace. Našim cílem je vytvořit jeden silný brand - skupinovou strategii značky, která bude propojena se všemi našimi finančními službami, a to se nám dlouhodobě daří. Naposledy jsme v rámci těchto změn představili vloni v létě ČSOB brand i na pobočkách České pošty,“ oznamuje k novince Renata Němcová Pixová, výkonná ředitelka skupinové komunikace ve skupině ČSOB. Chameleon je tváří komunikačního konceptu skupiny ČSOB od roku 2021.

I když se nám předchozí kampaně z dílny Renaty Němcové Pixové líbily, nevíme, proč zrovna chameleon, což sice může být dobrý můstek pro stávající změnu, ale liška u stavební spořitelny byla maskotem 30 let, a tak po nějaké době chameleon ztratí význam. I když může mít chameleon své obdivovatele, tak si nedovedeme představit, že toto zvířátko může většinu klientů a klientek nějak více zaujmout, spíše naopak. Na lišku, kterou většina zná i z pohádek,  podle nás chameleon tedy nemá. 

Zonky měly osla kříženého se zebrou, již nějakou dobu je to žirafa 



Je to již nějaký rok, kdy Zonky, které patří do skupiny PPF a jsou součástí Air Bank měly za svého maskota docela zvláštní kombinaci osla a zebry. Vlastní název Zonky totiž vznikl spojením těchto dvou zvířat, osel anglicky donkey a zebra. Od roku 2019 Zonky přechází na nového maskota a tím je zcela obyčejná žirafa. Ta měla být globálním maskotem pro všechny země, kam se Zonky chystaly expandovat. Pro tuto expanzi byla vytvořena firma Benxy s.r.o. a manažeři Zonků hovořili o Španělsku jako o první zemi, kde by platforma měla fungovat. Nicméně expanze se nakonec neuskutečnila, ale žirafa klientům zůstala. 

Žebříček s nejlepšími spořicími účty podle odborníků - zde
Přehled celé nabídky spořicích účtů - zde

Jak to bude s kocourem od MONETY, měla by ho nahradit čísla  



"Chtěli jsme se posunout od klasického storytellingu, kde se obvykle až na konci spotu dozvídám, o jaký produkt se jedná a jakou má pro mě výhodu. Tenhle tradiční způsob mi přijde jako mrhání prostředky banky i časem diváka. Věříme tomu, že lidé od banky očekávají především dobré úrokové sazby. Chceme značku s konkrétní výhodou pro klienty. Nepřijde mi příliš efektivní produkovat imageové kampaně. Jsme banka, která stojí na rychlosti, dynamice a inovacích". To je vize šéfa marketingu MONETY Dalibora Šajara, kterou prezentoval v lednovém rozhovoru pro Marketing & Media. Určitě s tímto můžeme souhlasit. Jako klient bych měl hledat dobrý produkt, službu, výhodnou sazbou, a ne sledovat příběh s kocourem Timem.


Air Bank po 12 letech změní styl komunikace 



Banka informuje, že po překonání milníku jednoho milionu klientů ve svém dalším růstu bude stavět na své bezkonkurenční zákaznické zkušenosti. Ta se spolu se zaměřením na jednoduché a výhodné služby, které se klientům vždy snaží přinést opravdový užitek, promítne i do zcela nového komunikačního konceptu banky. Air Bank s ním po dvanácti letech vystřídá svůj dosavadní koncept „Dva světy“, který zdůrazňoval hlavní rozdíly oproti ostatním bankám na trhu. V novém komunikačním konceptu se bude i nadále objevovat herec Tomáš Měcháček. Namísto nešvarů bankovního prostředí se však banka nově zaměří na kreativní ztvárnění toho, jak svým přístupem pomáhá klientům lépe pracovat s penězi.  No jde to i bez zvířátek a kampaň může být úspěšná.





      
  



reklama

Spořicí účet + s výhodnou sazbou až 4,60 % p.a.více
Termínovaný vklad - garantovaná úroková sazba až 4,70 % p.a. u měsíčního vkladuvíce
Půjčka s odměnou až 12 000 Kčvíce
Účet OPEN - úrok až 5 % p.a.více




všechny články
Dále v rubrice

Denní zprávy

Obrázek: Denní zprávy Zajímá vás svět finančních produktů a služeb, ale i ekonomická témata? Každý všední den pro vás připravíme přehled těch nejzajímavějších informací a novinek z finančního trhu za den předchozí. Sledujte naše...

Banky oproti očekávání sazby hypoték zvyšují

Banky sazby hypoték nesnižují, některé naopak sazby navýšily. Průměrná nabídková sazba hypoték poklesla jen o 0,05 % p.a. Aktuální informace k vývoji hypotečních úvěrů přinášíme v našem článku...

Žebříčky spořicích účtů a termínovaných vkladů v květnu

Máme pro vás květnový žebříček spořicích účtů a termínovaných vkladů. Nejvýhodnější sazbu na spořicím účtu nabízí Partners Banka. Kde aktuálně dostanete nejvyšší sazby u těchto produktů, se dozvíte v našem článku...

Produktové novinky bank v dubnu aneb co nového pro nás banky připravily?

Obrázek: Hvězdy FP Přinášíme vám pravidelnou informaci o tom, jaké produktové změny a inovace banky a pojišťovny provedly za uplynulý měsíc. Novinky v průběhu dubna letošního roku oznámily Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Fio banka, Generali Česká pojišťovna, Komerční banka...

všechny články v rubrice









   
 
Minutová půjčka
Minutová půjčka od 4,8 % p.a. Samozřejmě
Raiffeisenbank




Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz