Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Kolik peněz si Češi dokáží měsíčně odložit?

7.8.2023  |  Veronika Křivská, zpráva společnosti EY | foto: Bondster
  


Obrázek: Kalkulačka a penízePřes 60 % populace není schopno uspořit více než 5 tis. Kč měsíčně. Vychází to z průzkumu společnosti EY, která ve spolupráci s výzkumnou agenturou Ipsos zjišťovala, jaký postoj zaujímá česká a slovenská populace k bankovnímu sektoru se zaměřením na finance, finanční poskytovatele a inovace v rámci tohoto odvětví.


Kolik si Češi dokáží měsíčně odložit? Nejvyšší podíl (35 %) zaujímá skupina občanů, která uspoří či investuje jeden až pět tisíc korun měsíčně. Ovšem víc než čtvrtina (27 %) si dokáže odložit maximálně jeden tisíc korun měsíčně. Jen 18 % je pak schopno uspořit do 10 tisíc korun měsíčně.

Obrázek: Infografika - Kolik si měsíčně odkládají
Zdroj: EY Consumer Banking Survey 2023

Téměř dvě třetiny respondentů dávají stále přednost spoření (62 %), investování preferuje pouze 12 % a kombinaci obojího volí 27 %.

„Významná část populace si není schopna odložit stranou dostatečný objem prostředků, aby se mohla zabezpečit na důchod. Téměř polovina respondentů přiznává, že neinvestuje vůbec, a naopak pravidelnému investování se věnuje jen necelá čtvrtina,“ komentoval výsledky průzkumu Petr Janeček, senior manažer EY Česká republika v oddělení consultingu pro finanční instituce.

Obrázek: Graf - Investuji/neinvestuji
Zdroj: EY Consumer Banking Survey 2023

Kalkulačka spoření, nejvýhodnější spořicí účty od bank i záložen - zde
Porovnání podílových fondů. Který je nejvýnosnější, jaké si účtují poplatky? - zde


Proč lidé investují?



Pro 52 % těch, kteří investují, je hlavní motivací lepší zhodnocení než na běžném účtu a 43 % uvádí, že se chtějí zabezpečit na důchod. V případě občanů, kteří vůbec neinvestují, je nejčastěji uváděným důvodem zdrženlivosti nedostatek peněz (59 %). To, že investování nerozumí, uvádí 31 % a 26 % říká, že neinvestuje, protože v to nemá důvěru. Pouze 17 % z těch, kteří neinvestují, odpovědělo, že důvodem je vysoká rizikovost.

Nejvíce lidé investují do podílových fondů (44 %) a akcií (33 %). Na třetím místě jsou nemovitosti spolu s kryptoměnami (19 %), teprve pak následují dluhopisy (18 %).

Obrázek: Graf - Kam lidé investují
Zdroj: EY Consumer Banking Survey 2023



      
  






všechny články
Dále v rubrice

Velké srovnání termínovaných vkladů

Obrázek: Termínoindex Termínoindex pokračuje v poklesu. Aktuálně se nejvýhodnější sazby termínovaných vkladů pohybují pod 5 %. Jaké banky provedly změny u termínovaných vkladů a kdo nabízí aktuálně nejvyšší sazbu?

Stagnují letos dluhopisy a dluhopisové fondy?

Obrázek: Graf akcie Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení...

Proč se zajistit na stáří investováním?

Obrázek: Laptop investování Do důchodu se neprošetříme a nemůžeme se ani spolehnout na to, že se o nás postará stát. Jedná se o známá a často opakovaná fakta, která dokládá několik jednoduchých čísel. Stejně tak existuje několik úvah, co s tím každý z nás může udělat. Více se dozvíte v našem článku...

Jaké jsou výhledy indexu S&P 500 na rok 2024?

Obrázek: Akcie Výhledy indexu S&P 500 na rok 2024 jsou mezi prognostiky značně rozdílné. Hrozí, že by index mohl zakončit rok níže, než je jeho závěrečná cena v roce 2023? Více se dozvíte v komentáři finančních analytiků investiční platformy a aplikace provozované společností Freedom24...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz