Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Platební kartou u nás nezaplatíte, hledání nových možností

8.8.2023  |  Michal Mošnička| foto: Air Bank
  


Obrázek: Placení mobilemBerete platební karty? Otázka v poslední době opět aktuální, a to nejen v Česku ale i na Slovensku. Malým obchodníkům, restauracím se platby kartou nevyplatí. Jak trend návratu k hotovosti zastavit? Dostupné a finančně přijatelné bezhotovostní placení je velká výzva, a tak se na trhu objevují různé platformy. Nově Air Bank slibuje aplikaci, která by pomohla problémy s hotovostí u malých obchodníků vyřešit.
 


Dostupné a finančně přijatelné technologické řešení je lepší varianta než zákony a vyhlášky



Zatímco obecně platí, že obchodníci v České republice platby tuzemskou korunovou hotovostí odmítat nemohou. Zákon o oběhu bankovek a mincí stanoví, že každý je povinen přijmout tuzemské bankovky a mince bez omezení, ledaže je oprávněn jejich příjem odmítnout, to je výklad ČNB. Na jedné straně různé profesní skupiny chystají návrh na zavedení povinnosti pro restauratéry a další podnikatele přijímat vedle hotovosti i platební karty, na druhé straně skupina poslanců už předložila do připomínkového řízení návrh zákona, který by platbě bankovkami a mincemi zajišťoval ústavní ochranu.


Air Bank avizuje, že na podzim spustí dostupné bezhotovostní placení 



A chce na bankovní trh přinést zcela nový způsob placení, který umožní přijímat obchodníkům platby i bez klasického platebního terminálu. V současné době toto řešení banka již pilotuje a ladí uživatelskou přívětivost. Podrobné informace včetně principu, na kterém je řešení postavené, plánuje banka sdílet až ve chvíli, kdy bude služba dostupná k využití veřejností.

„Chceme přinést takové řešení, které zboří současné bariéry v podobě technické náročnosti a poplatkové složitosti. A kvůli kterým není dnes stále ještě možné platit na většině míst v Česku bezhotovostně. Ozývají se nám už konkrétní obchodníci, kteří to vnímají podobně, je tak vidět, že jdeme správným směrem. Nestavíme řešení jen pro naše klienty, chceme opět zjednodušit život lidem napříč trhem, a to bez ohledu na to, u které banky mají účet,“ říká Michal Strcula, generální ředitel Air Bank.


Základní parametry připravovaného řešení  


  • Primárním cílem připravovaného řešení je přinést možnost bezhotovostního placení všude tam, kde o ni zákazníci, ale i obchodníci stojí. Obchodníci z důvodu, že nemají v současné době dostatečně technicky nenáročný a cenově atraktivní způsob přijímání bezhotovostních plateb. A proto bezhotovostní karty vůbec neumožňují, nebo uvažují, že je přestanou přijímat.
  • Nové řešení zpříjemní placení zároveň i samotným zákazníkům, protože se díky tomu rozšíří počet míst, kde bude možné platit bezhotovostně.
  • Nové řešení, tak doplní stávají svět terminálů. 
  • Klienti zaplatí bez ohledu na to, u jaké banky mají účet.
  • Air Bank avizuje, že přinese změnu na celý bankovní trh. Bezhotovostně budou moci pohodlně zaplatit klient všech bank.

O novém řešení Air Bank Vás budeme na Finparádě podrobně informovat.





      
  



Žebříček s nejlepšími osobními účty podle odborníků - zde
Kalkulačka Vám odpoví, která banka nabízí účet s nejnižšími poplatky - zde




všechny články
Dále v rubrice

Banky a kybernetické útoky

Obrázek: Security Češi považují kybernetické hrozby za vážnější než ty fyzického typu, například v podobě krádeže osobních věcí. Za největší riziko považují podvody při placení, kdy se mohou setkat například se zneužitím platební karty, podvodnými platebními bránami...

UniCredit Bank má nový design aplikace

Obrázek: Mobil v ruce UniCredit Bank změnila začátkem května design aplikace Smart Banking. Mobilní aplikace klade větší důraz na vizuální zobrazení produktů, má čitelnější font a byla upgradována na novou verzi pro mobilní telefony iPhone. V článku nalezente také...

Třetí banka spouští okamžité Europlatby

Obrázek: Eura a přesýpací hodiny Fio banka, jako třetí banka v pořadí, spouští okamžité Europlatby. Jejich odesílání i přijímání je zdarma. Okamžité SEPA platby již od druhé poloviny roku 2020 nabízí tuzemská Oberbank a od května 2023 J&T Banka...

Klienti mohou k platbě online využívat službu Click to Pay

Obrázek: Žena u notebooku Klienti Monety mohou k platbě online využívat službu Click to Pay, kterou banka nabízí ve spolupráci se společností Visa. Na e-shopech podporujících tuto metodu placení tak odpadá potřeba zadávat platební údaje své karty. Ty se do služby ukládají v zašifrované...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz