Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Equa bank připravuje bezkontaktní karty a vkladomaty

8.2.2013  |  Zdeněk Bubák


Přinášíme Vám rozhovor Finparády s generálním ředitelem Equa bank Petrem Řehákem, který se funkce ujal koncem minulého roku. V rozhovoru se dozvíte, jak se bance v současnosti daří a jaké má plány do budoucna.

FP.cz: Ze třech nových bank Air Bank, Zuno Bank a Equa bank nabízí pouze Equa produkty nejen pro občany, ale i pro podnikatele včetně úvěrů, a tím je do určité míry „univerzální“ bankou. Je na ČR trhu místo pro další univerzální banku?

Zcela určitě je, proto jsme před rokem a čtyřmi měsíci vstoupili na český trh a naší strategií od začátku bylo být univerzální bankou. Český trh je stále ještě konzervativní, klienti si pořád zvykají na to, že mohou jednoduše změnit banku, že jim to umožňuje mimo jiné například  kodex mobility. Nová banka, která se dokáže přiblížit ke klientům, ať už formou produktů, nebo služeb nebo marketingu takovým způsobem, že je schopna je získat, má šanci na trhu uspět. A to se od vstupu nových bank na trh potvrzuje. Čili se ukazuje, že prostor pro nové banky, které mají co nabídnout, zde stále je.

FP.cz: Equa bank má zhruba 20 tisíc retailových klientů, není to málo?

V současné době máme zhruba 35 tisíc klientů, což považuji s ohledem na fakt, že jsme univerzální banka, za velice slušný výsledek. Téměř od začátku našeho vstupu na trh poskytujeme úvěry, začali jsme s hypotečními, firemními a pokračujeme se spotřebitelskými. Výsledky banky nelze měřit pouze podle počtu klientů. Naším záměrem je získat klienty, kteří nás budou opravdu aktivně využívat, budou nás mít jako svoji hlavní banku.

FP.cz: Běžný účet s výběry hotovosti ze všech bankomatů zdarma bez žádných podmínek je zajímavá nabídka. Při stávajícím počtu klientů, ceně za jeden výběr 6 korun a 4 výběrech měsíčně jde o roční částku  5,7 milionů korun, kterou klienti dostávají respektive Equa o tuto částku přichází. Je náš výpočet správný a jaký dopad do nákladů banky to je?

Výpočet je v principu správný, nicméně je potřeba říct, že u platebních karet je pro nás kromě výběrů z bankomatu důležité i to, jak moc je naši klienti používají pro bezhotovostní placení. Výběry zdarma jsou benefit, který držíme a budeme držet. Je páteří nabídky našeho běžného účtu.

FP.cz: Bude Equa bank zavádět i vlastní bankomaty?

Vzhledem k výhodě, jakou poskytujeme, není důvod zavádět vlastní bankomaty. V současné době mohou naši klienti zdarma využívat síť zhruba 4 300 bankomatů všech bank v ČR. To je výhoda, kterou naši klienti oceňují. Budeme tedy i nadále pokračovat v této strategii – umožnit klientům bezplatné výběry bez omezení. Rovněž se chystáme zavádět vkladomaty, tedy bankomaty pro vklady hotovosti.

FP.cz: Nabídka spotřebitelských úvěrů s garancí nižší splátky o 25 % vychází z toho, že marže českých bank v této oblasti je mnohem vyšší než v západní Evropě. Nabídka bude pro klienty určitě zajímavá, ale je rizikovost českých klientů opravdu stejná jako u těch západoevropských a z čeho jste případně při jejím porovnávání vycházeli?

Jak vyplynulo z našeho exkluzivního průzkumu úrokové sazby a poplatky (marže) na spotřebitelských úvěrech tuzemských bank jsou více než dvojnásobně vyšší než je průměr Eurozóny. Pokud by se marže dostaly na úroveň běžnou v západních zemích Evropy, ušetřily by české domácnosti na spotřebitelských úvěrech až 22 miliard korun. Například díky naší RePůjčce ušetří klient v průměru přes 20 tisíc korun na úvěru. Pokud se týká rizikovosti úvěrů, tak podíl delikventních úvěrů je v ČR naprosto srovnatelný například s Francií, Belgií, Rakouskem apod. a pohybuje se mezi 4 – 6 %. 

FP.cz: Jaké další zajímavé produkty, služby nebo inovace mohou klienti od Equa bank v dohledné době očekávat?

V letošním roce jsme již dvě novinky spustili. Jedná se o zajištěnou konsolidaci, což je další úvěr z nabídky půjček zajištěných nemovitostí. Klient si u nás nově může zkonsolidovat závazky a k zajištění použít nemovitost, třeba i tu, na kterou má u nás hypotéku. Úroková sazba konsolidace je pak velmi příznivá, protože se podobá sazbě na hypotečním úvěru. Další novinkou v naší nabídce je také eurový spořicí účet, který jsme klientům nabídli na začátku roku. V prvním pololetí nás ještě čekají bezkontaktní platby či vkladomaty na pobočkách.




    



Kalkulačka spotřebitelských úvěrů, nejvýhodnější bankovní půjčky - zde
Přehled celé nabídky spořicích účtů - zde

reklama

Spořicí účet + s výhodnou sazbou až 5,20 % p.a.více
Termínovaný vklad - garantovaná úroková sazba až 5,3 % p.a. u měsíčního vkladuvíce
Stavební spoření od Buřinky - dvojnásobná státní podpora na 5 let, sjednání zdarma a bonus za vklad až 8 500 Kčvíce
Spořicí účet s úrokem až 6,08 % p.a.více
Účet OPEN - úrok až 5,5 % p.a.více




všechny články
Dále v rubrice

Jak financovat nemovitost bez hypotéky

Obrázek: Hypotéka Financování bydlení bez hypotečního úvěru. Možností je několik. Jaké to jsou a jaké mají klady a zápory?

Denní zprávy

Obrázek: Denní zprávy Zajímá vás svět finančních produktů a služeb, ale i ekonomická témata? Každý všední den pro vás připravíme přehled těch nejzajímavějších informací a novinek z finančního trhu za den předchozí. Sledujte naše...

Kde spořit na penzi? Přehled nabídky bank, pojišťoven a dalších institucí

Obrázek: Peníze v ruce Jaký produkt si vybrat pro finanční zabezpečení na stáří? Banky, pojišťovny a investiční společnosti nabízejí širokou paletu produktů. Jedná se o Dlouhodobý investiční produkt (zkratka DIP), doplňkové penzijní spoření/penzijní připojištění...

Platby na kontakt: hodně klientů, málo plateb

Obrázek: Žena s mobilem v ruce Snazší posílání peněz mezi lidmi pomocí telefonního čísla namísto čísla bankovního účtu už půl roku umožňuje služba Platby na kontakt. Za tu dobu se do ní přihlásilo půl milionu klientů šestice bank, které tento typ transakcí umožňují...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz