Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Jaké investiční alternativy ke spořicím účtům nabízejí Citibank, Raiffeisenbank či Erste Bank?

17.5.2013  |  Michal Bubák


Citibank - Češi patří mezi velmi konzervativní investory. Raiffeisenbank - nový garantovaný certifikát dividendových akcií. Erste Bank se chce stát lídrem na českém trhu s investičními certifikáty Podle aktuálního průzkumu Citibank Europe plc realizovaného ve spolupráci se společností IPSOS jen každý čtrnáctý Čech (7,4 %) investuje do investičních produktů částku převyšující 50 tisíc korun ročně. Největší část dospělé populace (37,3 %) investuje do výše 10 tisíc korun. Přibližně čtvrtina Čechů (25,5 %) se se svými investicemi pohybuje v rozmezí 10 až 50 tisíc korun ročně. Téměř 30 % respondentů neinvestuje vůbec.

Většina Čechů patří mezi velmi konzervativní investory



Průzkum také ukázal, že Češi zůstávají při zhodnocování svých finančních produktů velmi konzervativní – přes 56 % lidí, kteří plánují v následujících měsících investovat, preferuje spořicí produkty typu spořicí účet či stavební spoření. Tradiční investiční produkty určené obvykle k dlouhodobému zhodnocení finančních prostředků, jako jsou akcie, podílové fondy nebo dluhopisy plánuje využít 40 % investorů (13,5 % akcie, 18,6 % podílové fondy a 8,3 % dluhopisy). Nedoceněnou příležitostí jsou krátkodobé investice do devizových produktů. V následujících 12 měsících do nich plánuje investovat 3,2 % českých investorů.

Spořicí účty nám efektivní zhodnocení financí nabídnout nemohou



„Zatímco spořicí účet přinese svému majiteli v současné době obvykle roční výnos mezi 1,2 až 1,8 procenta, investice do 10letých státních dluhopisů nese roční výnos kolem 1,5 procenta, krátkodobé investice do prémiových devizových produktů přináší výnos v průměru na úrovni 5 procent ročně,“ říká David Kögler, manažer investičních produktů Citibank pro Českou republiku. „Efektivní zhodnocení finančních prostředků nám Čechům stále ještě není příliš blízké. Raději volíme jistotu s malým, nebo v konečném důsledku dokonce s žádným výnosem. Přitom nám unikají zajímavé investiční příležitosti,“ dodává David Kögler.

Investovat do prémiových devizových produktů?



Současný finanční trh je charakterizován nízkými úrokovými sazbami a vysokou nervozitou. Prémiový devizový produkt přináší nadprůměrné možnosti zhodnocení a těží právě z vysoké kolísavosti na trzích. Klienti u prémiového devizového produktu oceňují zejména krátkou dobu splatnosti, vysokou míru flexibility a transparentnost, což jsou v dnešní době jedny z hlavních faktorů, které investoři vedle výnosu a rizika sledují.

Jak investují muži, jak ženy a jak různé věkové skupiny?



Co se výše investic týče, odvážnějšími investory jsou muži. Částky nad 50 tisíc korun ročně investuje 9,5 % z nich, v případě žen jde jen o 5,2 % z nich. Ženy se drží více při zemi a jejich doménou jsou investice do 10 000 Kč. Také více žen než mužů neinvestuje vůbec (34 %). Neinvestujících mužů je ve srovnání s tím méně (26 %). Podle věkových skupin částky nad 50 tisíc korun nejvíce investují lidé mezi 25 až 34 lety (9,2 %), v těsném závěsu za nimi následují lidé mezi 55 až 65 lety (9,1 %). Nejopatrnější jsou naopak lidé mezi 35 až 44 lety – částky nad 50 tisíc korun ročně investuje 6,9 % z nich.

Citibank nabízí investici do prémiových devizových produktů od 100 tisíc korun



„Bariér, proč se Češi zatím příliš nepouští do investování ve středních a vyšších částkách, může být více. Na straně jedné - český investiční trh je zatím ještě relativně mladý – investoři teprve hledají své investiční strategie. Na straně druhé - zdrženlivost je zřejmě daná i špatnými zkušenostmi z nedávné i dávné minulosti. Obavy však nejsou na místě. Lze ukázat, že vhodně diverzifikované investiční portfolio sestavené navíc za asistence investičního bankéře snižuje rizika a přináší obvykle zajímavé výnosy,“ říká David Kögler, manažer investičních produktů Citibank, a dodává: „Pro doplnění investičních portfolií nabízí Citibank aktuálně prémiové devizové produkty, které jsou dostupné už od investice ve výši 100 000 Kč a které přináší krátkodobé zhodnocení s dobou splatnosti od jednoho týdne do tří měsíců.“ Podle interních statistik Citibank do prémiových devizových produktů investují především muži (z 80 %).

Investovat do prémiových devizových produktů můžete přes internetové bankovnictví Citibank



Citibank od letošního května nabízí svým retailovým klientům možnost obchodování prémiových devizových produktů přes online platformu v internetovém bankovnictví Citibank Online. Při investování do prémiových devizových produktů zobrazí tato  platforma v každém okamžiku obchodního dne aktuální hodnoty výnosů pro rozdílné měnové páry, různé splatnosti a rozhodné kurzy.

Dle vyjádření Citibank se průměrný úrokový výnos prémiových devizových produktů banky pohybuje na úrovni 5 % ročně.  Investice do prémiových devizových produktů přináší krátkodobé možnosti zhodnocení s dobou splatnosti od jednoho týdne do tří měsíců.

Prémiové devizové produkty je možné obchodovat jak na pobočce Citibank, tak po telefonu s investičním bankéřem. Nově nyní též s využitím online platformy v internetovém bankovnictví Citibank Online. „Snažíme se, aby investování bylo pro naše klienty jednoduché a produkt se flexibilně přizpůsoboval jejich potřebám. A v neposlední řadě, aby jim takový produkt přinášel zajímavý výnos. To vše se potkává u našich prémiových devizových produktů. Výsledkem je vysoký zájem našich klientů. Prémiové devizové produkty obchoduje již více než 30 % klientů Citibank, kteří splňují požadavky na obchodování produktu,“ uvedla Veronika Špaňárová, ředitelka retailového bankovnictví Citibank.

Objem prostředků, které klienti Citibank v České republice zobchodovali od loňského srpna, činí více než 2,5 miliardy Kč.

Raiffeisenbank přichází s další emisí garantovaných certifikátů



Raiffeisenbank přichází s další emisí garantovaných certifikátůKlienti stále častěji hledají alternativu k nízkým úrokovým sazbám na spořicích účtech. Chtějí získat větší výnos než jim nabízí spořicí účty nebo termínované vklady, zároveň však nechtějí riskovat. Raiffeisenbank uvádí, že zájem o garantované certifikáty je stále větší. Banka nově nabízí další emisi garantovaných certifikátů, jejichž podkladovým aktivem je opět koš světových firem vyplácejících svým akcionářům zajímavé dividendy.

„Současné nízké úrokové sazby na spořicích účtech stále více klientů přesvědčují k hledání alternativy zajímavého výnosu při zachování nízkého rizika. Vidíme velký zájem klientů o investice do garantovaných certifikátů, po úspěchu první emise založené na vývoji dividendových akcií nyní uvádíme na trh další podobný certifikát,“ uvedla produktová manažerka Raiffeisenbank Jana Svobodová.

Banka chce do konce roku přijít s dalšími emisemi certifikátů



V loňském roce nabídla Raiffeisenbank první tři emise podobných certifikátů založených na zlatu, růstu zemí BRIC a akciích prémiových značek, letos přidala dva certifikáty „Dary Země“ a první z řady dividendových certifikátů. „Vzhledem k velkému zájmu klientů plánujeme do konce roku další emise certifikátů,“ vysvětlila Jana Svobodová s tím, že objem dosavadních emisí se blíží půl miliardě korun.

Jak si vedou jednotlivé certifikáty Raiffeisenbank?



Garantované certifikáty klientům nabízí záruku návratnosti nominální hodnoty v době splatnosti produktu, zároveň však mohou získat zajímavější výnos,“ dodala. „Certifikáty jsou obchodovány teprve krátkou dobu, nicméně jejich dosavadní vývoj ukazuje, že můžeme klientům nabídnout zajímavý výnos, který převyšuje spořicí účty či termínované vklady,“ dodala. Držitelům certifikátu zlata bude v červenci s největší pravděpodobností vyplacen roční kupón 4,5 %, jelikož se cena zlata drží ve stanoveném rozmezí. Certifikát Dary Země 95 a 100 dosahuje výnos 2,8 % p.a., respektive 10 % p.a.. Certifikát prémiových značek po půl roce od uvedení na trh zhodnotil o 5 % p.a. a první certfikát dividendových akcií si od svého spuštění na počátku dubna připsal přibližně 3 % p.a.

Parametry nového certifikátu dividendových akcií



Certifikát dividendových akcií je založen na vývoji indexu Stoxx Global Select Dividend 100, který zahrnuje 100 vybraných významných světových společností, které vyplácejí dividendy. Z dlouhodobého pohledu přinášejí akcie společností, které vyplácejí dividendy nebo je postupně navyšují, lepší výnosy. Nový certifikát nabízí 95 % ochranu při splatnosti produktu, klient se bude podílet na vývoji indexu 95 až 105 procenty. Minimální výše investice činí 50 tisíc korun, splatnost je pět let, certifikát je možné kdykoli odprodat za tržní cenu. Upisovací období certifikátů běží od 13. května do 7. června.

Erste Bank se chce stát lídrem českého trhu s investičními certifikáty



Erste Bank se chce stát lídrem českého trhu s investičními certifikátyPražská burza dnes uvedla na český kapitálový trh dalšího emitenta investičních certifikátů – Erste Bank, která je druhým největším emitentem certifikátů v Rakousku.

Investiční certifikáty patří do kategorie dluhových cenných papírů. Hodnota certifikátu se vyvíjí podobně jako jeho podkladové aktivum. Výnos certifikátu např. na zlato nebo ropu tedy odpovídá vývoji ceny těchto komodit. Některé certifikáty umožňují investovat i do širokého portfolia akcií. Mezi nově nabízené certifikáty patří i index německého trhu DAX. Certifikáty lze v průběhu života kdykoliv nakoupit nebo prodat za aktuální tržní cenu. Likviditu garantuje emitent certifikátů Erste Bank.

„Zahraniční zkušenosti Erste Bank, kdy se její certifikáty úspěšně prodávají v Německu, Maďarsku, Rumunsku, Chorvatsku a Turecku, chceme uplatnit na českém trhu a nabídnout tak investorům zajímavou alternativu pro zhodnocení prostředků v současném prostředí velmi nízkých úrokových sazeb. V České republice se chceme stát lídrem trhu,“ uvedl Pavel Kráčmar, ředitel úseku retailové distribuce produktů finančních trhů České spořitelny.

Certifikáty jsou určeny nejen pro retailové, ale i institucionální investory. Certifikáty bude možné objednávat i v pobočkách České spořitelny u speciálně certifikovaných poradců. Obchodovat s certifikáty lze také prostřednictvím další dceřiné společnosti skupiny Erste – brokerjet nebo i jiných obchodníků s cennými papíry.

Erste Bank plánuje v krátké době i vydání tzv. bonusových certifikátů. To jsou instrumenty, které nabízejí vysoký úrokový kupon. Investor kupon získá za předpokladu, že hodnota certifikátu nikdy nepoklesla pod stanovenou bariéru. I když k tomu dojde, má investor stále nárok na hodnotu odpovídající hodnotě podkladového aktiva.

Česká spořitelna bude poskytovat pro obchodování s certifikáty Erste Bank rozšířenou informační podporu na svém Investičním centru, zejména podrobný popis vlastností nabízených certifikátů, jejich aktuální ceny a doplňující analýzy trhu.

Obrat s investičními certifikáty Erste na burzách v Rakousku, Německu, Maďarsku a Rumunsku v roce 2010 činil 294 milionů EUR a v roce 2011 již 483 milionů EUR. V minulém roce po rozšíření o trhy Turecka a Chorvatska dosáhl obrat až 495 milionů EUR.

Dále čtěte:
Žebříček podílových fondů v květnu. Fondy peněžního trhu, garantované i akciové rostou

Změny v žebříčku podílových fondů. Nejvýnosnější fondy v dubnu

Banky se zbavují „papírových“ zlatých rezerv. Investoři se však skutečného zlata nebojí

Švýcarská skupina si pro oblast tuzemského finančního poradenství připravuje pořádný průvan



    



Žebříček s nejlepšími spořicími účty podle odborníků - zde
Kalkulačka spoření, nejvýhodnější spořicí účty od bank i záložen - zde




všechny články
Dále v rubrice

Jaké jsou plány XTB pro rok 2024?

Obrázek: Akcie Společnost XTB, globální fintech poskytovatel online investiční platformy a mobilní aplikace, představila svoje plány pro rok 2024. Zároveň oznámila nový milník – její služby nyní využívá jeden milion zákazníků po celém světě. Tento úspěch přišel něco málo přes tři roky poté...

Kde spořit na penzi? Přehled nabídky bank, pojišťoven a dalších institucí

Obrázek: Peníze v ruce Jaký produkt si vybrat pro finanční zabezpečení na stáří? Banky, pojišťovny a investiční společnosti nabízejí širokou paletu produktů. Jedná se o Dlouhodobý investiční produkt (zkratka DIP), doplňkové penzijní spoření/penzijní připojištění...

Co je to flipování nemovitostí a vyplatí se vůbec někdy?

Obrázek: Peníze a dům Flipování nemovitostí, proces nákupu a rychlého prodeje nemovitostí za účelem zisku, se v posledních letech stalo populární investiční strategií. Na českém trhu lze v roce 2024 očekávat pokračující zvyšování poptávky po bytech, zejména...

Žebříček doplňkového penzijního spoření v dubnu

Obrázek: Žebříček Finparády Žebříček penzijních účastnických fondů v dubnu. Zhodnocení povinných konzervativních fondů klesá, některé fondy dosáhly zhodnocení až 40 %. První místo si udržela NN Penzijní společnosti, na druhém místě je nově Conseq penzijní společnost a na třetí míso klesla ČSOB Penzijní společnost.

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz