Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Česká spořitelna usiluje o zvýšení finanční gramotnosti u dětí novou hrou

11.3.2016  |  Monika Šimůnková, zpráva ČS Team
  


Česká spořitelna usiluje o zvýšení finanční gramotnosti u dětí novou hrou Vzdělávání je důležitou součástí života a nezáleží na tom, kterého oboru se vzdělávání týká. Důležitá je i finanční gramotnost. Ochota Čechů vzdělávat se ve financích však klesá. Většina se totiž domnívá, že financím rozumí dobře. Naše schopnost dobře hospodařit je ale podprůměrná.


Člověk se učí celý svůj život, proto je také ochotný učit se novým věcem. Ovšem ochota vzdělávat se ve finanční gramotnosti u Čechů klesá. Většina se domnívá, že financím rozumí, ale jejich schopnost hospodařit svědčí o opaku.

Nejohroženější skupinou jsou, vedle lidí s nižšími příjmy a vzděláním, také děti. To vyplívá z průzkumu finanční gramotnosti, který pro Českou spořitelnu zpracovala agentura Millward Brown.

reklama

Spořicí účet + s výhodnou sazbou až 5,20 % p.a.více
Termínovaný vklad - garantovaná úroková sazba až 5,3 % p.a. u měsíčního vkladuvíce
Účet OPEN - úrok až 5,5 % p.a.více


Podle průzkumu by zodpovědnost za finanční vzdělávání na sebe měly vzít školy. Proto se Česká spořitelna rozhodla spolupracovat se školami na programu finančního vzdělávání.
 Aby Česká spořitelna posílila interaktivní složku programu, spustila novou hru s prvky finanční gramotnosti Tajuplná cesta.

 „Hra zavede hráče do Londýna, kde na ně čeká nejen dobrodružství, ale také řešení reálných situací jako je volba nejvýhodnější směnárny, mobilního tarifu, nákup jízdného, či bankovního účtu. Hra podporuje samostatnost a logické myšlení dětí, navíc by je díky skvělým ilustracím a zajímavému ději mohla vážně bavit,” věří Markéta Sodomková, manažerka programů finanční gramotnosti České spořitelny.

Podpora od hlavního města



Myšlenku interaktivního přístupu k finančnímu vzdělávání podporuje i Magistrát hlavního města Prahy, který vzdělávacímu programu banky udělil záštitu. Dává tak školám na vědomí, že využití deskové hry Finanční svoboda nebo nové online hry Tajuplná cesta je cestou k posílení finanční gramotnosti dětí.

 „Finanční gramotnost je pro život v dnešním světě stejně důležitá jako to, že umíme číst a psát. A to je důvod, proč by se děti měly učit hospodařit s penězi už od základní školy,“ říká Petr Dolínek, náměstek primátorky hl. m. Prahy, který nad vzdělávacím programem České spořitelny převzal záštitu.

Podpora finanční gramotnosti je dlouhodobě jednou z priorit v rámci rozvoje vzdělávání a je zakotvena i v návrhu aktualizovaného dlouhodobého záměru rozvoje vzdělávání, o kterém bude na konci března jednat pražské zastupitelstvo.

Interaktviní hry vedou děti k pochopení financí



„V minulém roce bylo z prostředků vyčleněných na granty v oblasti vzdělávání věnováno 261 tisíc korun na projekty zaměřené na posílení finanční gramotnosti, dalších 325 tisíc korun pak na ekonomické a matematické soutěže,“ uvedla zastupitelka a donedávna radní pro oblast školství Irena Ropková.

Nízkou finanční gramotnost u dětí vnímá jako skutečně alarmující i Petr Pavlásek, ředitel firmy KFP, a uvádí: „Interaktivní hry, které vedou děti k tomu, aby financím rozuměly, uměly s nimi hospodařit a dokázaly si poradit v každodenních situacích, jsou podle nás tím správným a osvědčeným způsobem. Ostatně právě na těchto principech jsme vyvinuli i deskovou hru Finanční svoboda, kterou školám nabízí i Česká spořitelna.”

Novou online hru České spořitelny Tajuplná cesta si může zahrát kdokoli na www.tajuplnacesta.cz. Tři úspěšní hráči ve věku 12 až 18 let navíc získají odměnu nejen pro sebe, ale pro celou svou třídu. Zatímco na jednotlivce čeká iPhone 6s, třída vyhraje 30 000 korun na společný výlet. Soutěž probíhá do 15. května 2016.


      
  





všechny články
Dále v rubrice

Denní zprávy

Obrázek: Denní zprávy Zajímá vás svět finančních produktů a služeb, ale i ekonomická témata? Každý všední den pro vás připravíme přehled těch nejzajímavějších informací a novinek z finančního trhu za den předchozí. Sledujte naše...

Češi jsou národ fanoušků a banky chtějí být u toho

Obrázek: KB hokejsita Co Čech, to fanoušek. Bez nadsázky se dá říct, že fanouškovství mají Češi v krvi. Tři čtvrtiny z nás totiž někomu aktivně fandí, ať už konkrétnímu sportovci, národnímu týmu nebo...

Index termínovaných vkladů v dubnu

Obrázek: Termínoindex Termínoindex nadále klesá. Nejvýrazněji si pohoršil roční vklad. Nejvyšší sazbu aktuálně nabízí Banka CREDITAS a Max banka s 5,3 % p.a. u měsíčního vkladu...

Jak financovat nemovitost bez hypotéky

Obrázek: Hypotéka Financování bydlení bez hypotečního úvěru. Možností je několik. Jaké to jsou a jaké mají klady a zápory?

všechny články v rubrice









   
 
Minutová půjčka
Minutová půjčka od 4,8 % p.a. Samozřejmě
Raiffeisenbank




Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz