Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Na chatě nebo na chalupě chceme mít stejný komfort jako doma. Úpravy děláme často svépomocí

28.8.2017  |  Zdeněk Bubák, zpráva Raiffeisen stavební spořitelny
  


Rekonstrukce chalupy nebo chatyZ nedávného výzkumu Raiffeisen stavební spořitelny vyplynulo, že si Češi své rekreační objekty „přetvářejí“ na plnohodnotné nemovitosti, aby měli stejný komfort jako doma. Až 52 % respondentů chce mít k dispozici televizi, silný mobilní signál a internet. Zároveň lidé vnímají své letní sídlo jako oázu klidu a relaxace, kde si odpočinou od městského ruchu.


Na úpravy svých rekreačních objektů se chystá v letošním roce 6 z 10 majitelů. Češi berou rekonstrukci svého rekreačního objektu jako ideální způsob investice, která jim – například v podobě nového vybavení – přinese radost, ale zároveň i zvýší hodnotu nemovitosti. A protože na svých chalupách tráví mnoho času, chtějí, aby pro ně byly co nejpříjemnějším místem. Pro mnohé vlastníky je to také nejlevnější možnost, jak strávit dovolenou se svou rodinou.



Okolo 10 % Čechů plánuje ještě tento rok větší rekonstrukci. Zpravidla jde o změny v interiéru, zateplení nemovitosti či úpravu střechy. Z průzkumu také vyplynulo, že během příštích tří let plánuje velkou rekonstrukci 6 % dotazovaných. To se týká především mladších lidí, kteří berou chalupu jako místo, kde si mohou odpočinout, ale zároveň ji považují za svůj druhý domov.

Srovnání úvěrů ze stavebního spoření a meziúvěrů najdete zde

Vedle velkých rekonstrukcí se čeští chataři a chalupáři ve svých rekreačních objektech chystají i na drobnější zásahy. Ty plánuje v příštích třech letech 25 % respondentů. Jedná se především o lidi vyššího věku, kteří rádi upravují své sídlo pozvolna. Tento rok chce ještě menší úpravy stihnout až 19 % Čechů.

Celých 40 % respondentů v  průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny uvedlo, že rekonstrukci své chaty nebo chalupy vůbec neplánuje. Může to být způsobeno tím, že většina majitelů nedisponuje dostatečnými finančními prostředky nebo rekonstrukci vnímají jako náročnou práci, která jim tak sebere vlastní klid a pohodlí. „Majitelům chalup dost záleží na tom, co si o jejich bydlení myslí ostatní, proto je velmi často a rádi zvelebují. Na druhou stranu ale stále berou pobyt na chatě především jako možnost ‚vypnout‘ a naplno si vychutnat čas se svými blízkými. Pokud to tedy není nezbytně nutné, provádějí pouze základní úpravy a užívají si zasloužené volno,“ říká Lenka Molnárová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Tři čtvrtiny Čechů provádí většinu úprav svépomocí



Tvrzení, že Češi jsou národem kutilů, se stále potvrzuje. Vylepšení svého bydlení a veškeré drobné, ale i náročnější rekonstrukce, totiž lidé většinou provádějí na vlastní pěst. Jak vyplynulo z průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny, veškeré úpravy, které jsou potřeba, si dělají sami především lidé ve věku 45–59 let a obyvatelé malých obcí.

Celých 75 % dotazovaných se nebojí pustit do úprav bytu, domu či chalupy na vlastní pěst, přičemž 46 % z nich si dokáže poradit zcela bez pomoci odborníků a opravy svých domácností provádí vždy, když je potřeba. 17 % respondentů se pak do kutilství pouští jen ve výjimečných situacích a pouhých 8 % uvedlo, že úpravy svépomocí nedělají prakticky nikdy.

Se samotnou odvahou pustit se do rekonstrukce svépomocí úzce souvisí také víra ve vlastní schopnosti. Téměř čtyři pětiny (78 %) respondentů se cítí manuálně zručných, celých 26 % z nich se přitom považuje za velmi zručné. Nejčastěji přitom takto odpovídali Moravané. 18 % respondentů si myslí, že manuálně zruční spíše nejsou, a 4 % dotázaných o sobě tvrdí, že jsou absolutně bez talentu na ruční práce.

„Češi jsou opravdu národem kutilů a veškeré úpravy v domácnosti či na chatě a chalupě si proto obstarávají sami. Vlastnoruční opravy navíc vyjdou mnohem levněji, protože člověk platí pouze za materiál, ale už ne za služby řemeslníků,“ říká Lenka Molnárová z Raiffeisen stavební spořitelny a dodává, že náročnější i drobné úpravy lze jednoduše financovat úvěrem ze stavebního spoření.


      
  





všechny články
Dále v rubrice

Jak financovat nemovitost bez hypotéky

Obrázek: Hypotéka Financování bydlení bez hypotečního úvěru. Možností je několik. Jaké to jsou a jaké mají klady a zápory?

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

Aktuální data z hypotečního trhu

Banky pozvolna snižují hypoteční sazby. Počet poskytnutých hypoték vzrostl. Aktuální data ČBA Hypomonitoru a srovnání hypotečních úvěrů naleznete v našem článku...

všechny články v rubrice









   
 
Minutová půjčka
Minutová půjčka od 4,8 % p.a.
Raiffeisenbank




Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz