Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Když lidé půjčují lidem, aneb P2P půjčky – jak se vyplatí v porovnání s běžnými úvěry?

25.8.2021  |  Komerční článek
  


Obrázek: RuceI když se dluhům spousta z nás snaží vyhýbat jako čert kříži, v některých situacích jim jednoduše neunikneme. Stejně jako u každého produktu či služby se i u půjček nabízí celá řada různých variant, které se liší dostupnou výší úvěru, dobou splatnosti i samotnou cenou.


Pokud hledáte úvěr, u kterého příliš nepřeplatíte, cena by pro vás měla být určujícím faktorem. Její největší podíl obvykle tvoří úroková sazba, avšak podstatnou část mnohdy zaujímají i různé poplatky, stejně tak jako případné sankce, když úvěr nesplácíte podle plánu.

Výše přeplatku spojeného s půjčkou je často faktorem, který od sebe nejvíce odlišuje nejen jednotlivé nabídky, ale i poskytovatele. Na výběr máte ze tří hlavních možností – bankovních, nebankovních a takzvaných P2P půjček, na které se v následujících řádcích zaměříme.

Prostředník mezi investorem a dlužníkem



Než se vrhneme na vyhodnocení cen P2P půjček, musíme si říct, v čem se vlastně liší od jiných, tradičnějších typů.

Pod zkratkou „P2P“ se ukrývá anglické slovní spojení „peer-to-peer“, které má původ v IT prostředí a znamená „klient-klient“. Ve světě půjček to znamená, že o peníze nežádáte samotnou instituci, ale investory z řad běžných lidí – obě strany jsou tedy klientem stejné firmy, jen na opačných stranách.

Samotné P2P platformy zde fungují pouze jako zprostředkovatelé, kteří propojují žadatele o půjčku s investory a celému obchodu dávají jasná pravidla.

Cena přímo úměrná riziku



Kromě samotného systému se P2P půjčky od jiných typů úvěrů liší i cenovou politikou.

Zatímco v bankách a nebankovních společnostech mají jasně určené parametry produktů, které se v rámci individuálních žádostí mění pouze nepatrně, v peer-to-peer sektoru se úroková sazba může v jednotlivých případech lišit opravdu výrazně.

Vše určuje zejména jeden zásadní ukazatel, a tím je bonita žadatele neboli jeho schopnost splácet půjčku. Při scoringu bonity klienta se u P2P půjček postupuje podobně jako u běžných žádostí o úvěr – hlavní jsou čisté úvěrové registry a stabilní, dostatečně vysoký příjem.

Čím je bonita klienta vyšší, tím nižší úrok má šanci získat – a naopak. Větší cena půjčky slouží jako kompenzace rizika, které investoři musí při poskytnutí úvěru podstoupit.

U problémovějších klientů se úrok obvykle pohybuje na podobné úrovni jako u nebankovních půjček. Žadatelé s vysokou bonitou mají naopak šanci dosáhnout na úrokovou sazbu, která je natolik nízká, že předčí nabídky některých bank. Vše se však odvíjí od finanční situace konkrétního klienta a vybrané platformy.

Když je v sázce dostupnost



Výhodou P2P půjček není jen vidina nízkého přeplatku, ale také jejich dostupnost. Jak už jsme řekli, riziko se zde kompenzuje cenou půjčky, díky čemuž na ni mají šanci dosáhnout i klienti se záznamem v registru, výpadkem příjmu nebo jinými okolnostmi, kvůli kterým by jinde neuspěli.

Poměrně široký je i úvěrový rámec, z nějž můžete čerpat. Konkrétní rozmezí částek se u každé společnosti liší, avšak většinou není problém půjčit si i několik set tisíc.

Vše navíc probíhá virtuálně, takže si P2P půjčku sjednáte online prostřednictvím počítače nebo chytrého telefonu. To vám ušetří spoustu času, jelikož nebudete muset cestovat nikam na pobočku a konzultovat celou vaši situaci s další osobou.

Samozřejmě, že pokud budete chtít úvěr na rekonstrukci či nákup nemovitosti, banka pro vás bude první volbou. Nicméně nikdy není na škodu porovnat možnosti a zkusit se informovat o tom, kolik by vás P2P půjčka stála. Když to vyzkoušíte, dost možná budete příjemně překvapeni.


      
  



Žebříček s nejlepšími hypotékami a spotřebitelskými úvěry podle odborníků - zde
Kalkulačka Vám najde nejvýhodnější hypotéku - zde




všechny články
Dále v rubrice

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Obrázek: Dům a smlouva Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením...

Jak financovat nemovitost bez hypotéky

Obrázek: Hypotéka Financování bydlení bez hypotečního úvěru. Možností je několik. Jaké to jsou a jaké mají klady a zápory?

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

všechny články v rubrice









   
 
Minutová půjčka
Minutová půjčka od 4,8 % p.a.
Raiffeisenbank




Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz