Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Osobní finance: Jak mluvit o penězích s partnerem?

26.10.2022  |  Komerční článek
  


Obrázek: RodinaPřinášíme vám tipy pro vhodnou komunikaci, které vám pomohou mluvit s partnerem o penězích, aniž byste se pohádali. Pro zdravý vztah bez finančního stresu.


Finance mohou být významným zdrojem stresu v každém vztahu. Ať už jde o obavy z nedostatku peněz, neshody ohledně nakládání s financemi nebo rozdílné představy o spoření a utrácení, mluvit o penězích se svým protějškem může být náročné.

Proč je důležité mluvit s partnerem o penězích? Než se k tomu dostaneme, možná se ptáte, proč je vůbec důležité s partnerem o finančních záležitostech mluvit. Koneckonců každý nakládá s penězi jinak a mnoho lidí vstupuje do vztahu s úmyslem oddělit své finance od těch partnerových.

Vaše rozhodnutí v této oblasti je jen na vás. Doporučujeme vám však, abyste o stavu svých financí mluvili otevřeně a upřímně – ať už se rozhodnete je sdílet, nebo ne, abyste byli s partnerem zajedno.

Otevřený rozhovor o penězích s partnerem vám pomůže:



  • předejít hádkám nebo finančním neshodám
  • podpořit otevřenost a upřímnost ve vašem vztahu
  • lépe spravovat vaše finance (individuálně nebo společně)
  • lépe plánovat budoucnost

Jak s partnerem mluvit o penězích?



Ať už jste spolu několik měsíců nebo desítek let, problémy s penězi se mohou objevit v kterékoli fázi vztahu. Ve skutečnosti pravděpodobně zjistíte, že téma financí je něco, o čem musíte mluvit pravidelně, protože vaše životy a finanční potřeby se v průběhu času mění. Pojďme se podívat na některé způsoby, jak můžete toto citlivé téma se svou drahou polovičkou snadno probrat.

Vyjasněte si své záměry



Otevření tématu peněz může být obtížné. Snadno se může stát, že se konverzace rozhoří, protože se jedna ze stran může cítit uražená nebo frustrovaná něčím, co bylo řečeno. Proto je nejlepší začít tím, že si vyjasníte své záměry.

Sedněte si s partnerem a v klidu mu vysvětlete, že si chcete promluvit o stavu vašich financí. Místo toho, abyste se pustili do obviňování typu „ty nikdy neplatíš účty včas“ nebo „moc utrácíš“, zaměřte se na to, že finance jsou něco, na čem musíte oba zapracovat. Pokud má váš partner pocit, že jej odsuzujete nebo že téma nastoluje ve váš prospěch, může to vést k obraně a velmi neproduktivnímu rozhovoru.

Rozhovor o vašich finančních záměrech nemusí být na ostří nože. Může to být i zábava! Mluvení o penězích není jen o rozpočtech, o účtech a stresování se vyššími úrokovými sazbami. Rozhovory o penězích mohou být také o cílech, snech o vaší budoucnosti, o tom, kde a kdy chcete jít do důchodu, a o typech výletů, na které chcete společně vyrazit.

Diskutujte o změnách a okolnostech



V průběhu vašeho života mohou nastat situace, kdy se budete muset spolehnout na pomoc a podporu svého partnera. A může nastat čas, kdy bude tato podpora muset být i finanční. To může být pro mnoho lidí obtížné přijmout a často se jedná o výzvu, kterou musí páry překonat.

Velká změna situace – ať už ztráta zaměstnání, těhotenství, narůstající dluhy nebo rodinná krize, je však ideální příležitostí, abyste si s partnerem sedli a promluvili si o penězích. Mohli byste zvážit, zda společně nepřehodnotíte svůj rozpočet a nestanovíte si společné finanční cíle.

Ať už potřebujete omezit výdaje, přijmout práci na částečný úvazek nebo požádat banku o půjčku, je nejlepší začít s partnerem otevřeně a upřímně hovořit o změnách ve vaší situaci.

Konfrontujte svého partnera



Máte podezření, že váš partner je tajně závislý na hazardních hrách nebo že před vámi skrývá dluhy? Konfrontovat taková podezření může být ošemetné. Je však důležité to udělat, abyste mohli zajistit, že se vašemu partnerovi dostane podpory, kterou potřebuje.

Peníze, ať se nám to líbí, nebo ne, přímo souvisí s kvalitou života. Bez nich si nemůžeme koupit jídlo ani teplo. Hazard je nebezpečná hra, která nám přináší velké vzrušení, když jsme nahoře, a extrémní pokles, když jsme dole. Kvůli opojení z výhry a snaze získat zpět prohru, kterou vyvolává pocit viny, je závislost velmi pravděpodobná.

Pokud jste si všimli, že se vám váš partner zdá uzavřenější než obvykle, depresivní nebo se chová tajnůstkářsky, může to být důsledek skrytých finančních problémů. Zjištění, že před vámi partner tají svůj finanční stav nebo peněžní návyky, může být zneklidňující. O problémech je však mluvit, abyste mohli svému partnerovi pomoci, a mohli jste tak probrat nejlepší řešení a další postup.

Buďte upřímní ohledně výdělků



Až ve třetině případů jeden nebo oba partneři žijící ve společné domácnosti (ať už jsou sezdaní, nebo ne) nevědí, kolik ten druhý vydělává. Rozdíly ve výdělcích mohou mít vliv na finanční stres ve vztahu. Ať už vyděláváte více nebo méně než váš partner, může to způsobit problémy, pokud se nedomluvíte na spravedlivém rozdělení finančních nákladů.

Když oba vyděláváte rozdílné částky, mohou domněnky snadno způsobit neshody a nedorozumění. Například můžete předpokládat, že si váš partner může dovolit jíst několikrát měsíčně venku, zatímco ve skutečnosti si to dovolit nemůže. Uvědomění si rozdílů ve výdělcích a včasné sdílení potřeb pomáhá vyhnout se pocitům ublížení a frustrace, které mohou vztah dlouhodobě poškodit.

Diskutujte o svých postojích k penězům



Každý má k penězům jiný postoj. Vy můžete být spořivec – vždy si šetřit drobné a hlídat si výdaje – zatímco váš partner může být rozhazovač, který raději žije teď, než aby šetřil na později.

Ať už je váš vztah nový, nebo jste spolu už nějakou dobu, buďte si jisti, že rozdílné postoje k penězům jsou normální. Koneckonců jste různí lidé a vaše životní zkušenosti a finanční zázemí se budou také lišit. Je však důležité o svých postojích k penězům mluvit, abyste se v budoucnu vyhnuli neshodám. Nikdy byste neměli pouze předpokládat, že váš partner zastává stejné finanční postoje jako vy. To může vést k negativním pocitům a může být příčinou neshod, nebo dokonce rozchodu. Pokud však znáte přístup toho druhého, můžete vypracovat plán, který bude vyhovovat vám oběma.

Sečteno, podtrženo



Finanční stres zažívá v určitém okamžiku většina párů. Záleží na tom, jak jej překonáte. Komunikační strategie uvedené v tomto článku vám pomohou mluvit se svou drahou polovičkou o penězích, abyste se oba mohli soustředit na společné – nejen finanční – cíle.

Autorem článku je MojeNebankovka – web o nebankovních půjčkách od 100.000 Kč a pro podnikatele.


      
  



Žebříček s nejlepšími osobními účty podle odborníků - zde
Přehled celé nabídky bankovních účtů - zde




všechny články
Dále v rubrice

Platby na kontakt: hodně klientů, málo plateb

Obrázek: Žena s mobilem v ruce Snazší posílání peněz mezi lidmi pomocí telefonního čísla namísto čísla bankovního účtu už půl roku umožňuje služba Platby na kontakt. Za tu dobu se do ní přihlásilo půl milionu klientů šestice bank, které tento typ transakcí umožňují...

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

Air Bank dále rozšíří exkluzivní výhody pro společné klienty s O2

Obrázek: Výhody Unity Air Bank Unity navazuje na úspěšnou spolupráci Air Bank a O2, která od loňského roku přináší jejich společným zákazníkům 300 Kč měsíčně za používání služeb obou firem. Se vznikem Unity získají společní klienti...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz