Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Srovnání půjček na internetu aneb Jak na to?

16.1.2023  |  Komerční článek | foto: Pixabay
  


Obrázek: RucePorouchalo se vám auto, rozbila myčka nebo nastaly jiné neočekávané výdaje, které prostě musíte zaplatit? Našetřeno nemáte, tak uvažujete o půjčce, ale nechcete se spálit a naletět nějakému lichváři? Hledáte tu nejvýhodnější půjčku? Porovnejte si je na internetu. Jak na to?


Kdy si opravdu půjčit?



Jsou mezi námi tací, kteří by si půjčovali pořád dokola, nebo tací, kteří si půjčí peníze i na to, co nepotřebují. Takovým půjčkám je lepší se vyhnout, když ale není zbytí a vy finance potřebujete na něco, bez čeho se prostě neobejdete, není půjčka žádná ostuda. Tedy pokud ji dokážete řádně a včas splácet.

Půjčkou se rozumí finanční produkt, kdy vám banka nebo jiná instituce půjčí peníze, které vy následně pravidelně splácíte, a to včetně úroků jako odměny věřiteli za to, že vám je půjčil. Půjčky poskytují jak bankovní, tak nebankovní instituce, vždy je lepší dát přednost té bankovní. Proč?

Podmínky půjček se liší společnost od společnosti, bankovní půjčky jsou ale v každém případě důvěryhodnější, přece jenom banky podléhají dozoru Česné národní banky. Navíc se většinou můžete těšit i na výhodnější úrok než u nebankovní společnosti, která podléhá jen obecné legislativě. Sice musíte počítat s tím, že banka si vás a vaši schopnost splácet důkladně prověří a bude po vás chtít doložit i výši příjmu, to se ale vyplatí podstoupit, protože díky tomu existuje menší riziko, že přeceníte svoje schopnosti splácet.

Jak porovnat jednotlivé půjčky a vybrat si tu nejvýhodnější?



Prvním krokem při výběru půjčky je vždy spočítat, kolik si opravdu potřebujete půjčit. Klidně můžete připočíst nějakou malou rezervu, ale nepřehánějte to s ní, ať vás to nesvádí k tomu, že byste si zbytečně pořídili něco, co nepotřebujete jen proto, že máte k dispozici peníze.

Jakmile v tomhle máte jasno, určitě budete půjčku vybírat podle:
  • Výše splátky
  • Doby splácení
  • Výše úroků
  • Výše poplatků
  • Důvěryhodnosti společnosti, u které si chcete půjčit. Poptejte se známých nebo kolegů, zda s bankou mají zkušenost.
Víte, že samotná splátka úvěru má dvě části? Nazýváme je úrok a úmor, úrokem se rozumí odměna věřiteli a úmorem splátka jistiny úvěru. Úrok se nastavuje podle úrokové sazby, obsahuje ale i další poplatky.

Obrázek: Kalkulačka

Zajímejte se i o RPSN



Všechny výše zmíněné parametry jsou jistě důležité, nezjistíte z nich ale, o kolik je která nabídka výhodnější. Jde to ale vůbec? Ano, ale musíte se podívat na další parametr, tím je roční procentní sazba nákladů, zkráceně RPSN.

RPSN vás totiž seznámí s celkovými náklady na úvěr a tím umožní porovnat nabídky a vybrat si tu nejvýhodnější. Zahrnuje nejrůznější poplatky (za vedení účtu, správu úvěru, převod peněz i poskytnutí úvěru) i pojištění schopnosti splácet. Čím je RPSN nižší, tím je úvěr výhodnější.


      
  



Žebříček s nejlepšími hypotékami a spotřebitelskými úvěry podle odborníků - zde
Kalkulačka Vám najde nejvýhodnější hypotéku - zde




všechny články
Dále v rubrice

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

Aktuální data z hypotečního trhu

Banky pozvolna snižují hypoteční sazby. Počet poskytnutých hypoték vzrostl. Aktuální data ČBA Hypomonitoru a srovnání hypotečních úvěrů naleznete v našem článku...

Tipy pro daňové přiznání

Obrázek: Daňové přiznání Pro elektronické podání přiznání k dani z příjmu za rok 2023 zbývá necelý měsíc. Na co vše si dát pozor, abyste se vyhnuli chybám, se dozvíte v našem článku...

všechny články v rubrice









   
 
Minutová půjčka
Minutová půjčka od 4,8 % p.a.
Raiffeisenbank




Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz