Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Evropský trh s ETF je nastartovaný na odpovědné investování

7.9.2023  |  Tomáš Smetana, zpráva Invesco | foto: Pexels
  


Obrázek: Investice Evropský trh s ETF potřeboval jen něco málo přes 20 let, aby nashromáždil aktiva v hodnotě 1,2 bilionu liber v přibližně 2 000 fondech. Avšak jejich využívání asset manažery, finančními poradci a mladší generací soukromých investorů začalo nabírat na síle až v posledních několika letech. Investoři stále častěji zařazují ETF do svých portfolií, ať už kvůli diverzifikaci, přístupu k novým příležitostem nebo jednoduše kvůli snížení nákladů.  Přesto vše nasvědčuje tomu, že se nacházíme v počátečních fázích růstu.


ETF jsou nyní k dispozici prakticky pro jakoukoli expozici, a můžete je nakupovat a prodávat skoro na všech investičních platformách a obchodních aplikacích. Právě absence na investičních platformách byla v minulosti pro mnoho poradců a správců majetku největší překážkou v rozšíření ETF.

Většinu investorů zpočátku přitahují ETF kvůli schopnosti poskytovat nízkonákladové a vysoce spolehlivé sledování základních benchmarků. Na trhu ETF stále převládají taková sledující S&P 500 a MSCI World, a to jak z hlediska počtu produktů, tak z hlediska objemu aktiv. Roste však poptávka po expozici vůči dalším třídám aktiv a indexům. Jednou z takových oblastí jsou nástroje s pevným příjmem, což nyní představuje přibližně čtvrtinu aktiv ETF (akcie tvoří necelých 70 % a zbytek komodity). Poptávka po pevném výnosu vznikla díky investorům, kteří hledali dodatečný výnos v době, kdy byly sazby nulové, a upravovali duraci a úvěrové expozice během cyklu zpřísňování sazeb.

Srovnání podílových fondů z nabídky bank najdete zde

Nejdominantnějším tématem nyní je ESG, které v posledních několika letech představovalo přibližně 50 % celkového čistého přílivu. Poptávka se týkala jak akciových expozic, tak expozic s pevným výnosem, a to od prostého vyloučení aktiv, které nepodporovaly ESG přes nejpřísnější přístupy v jednotlivých třídách aktiv až po novější strategie zaměřené na klima. Vzhledem k tomu, že na trhu existuje tak široká škála možností, do kterých mohou investoři investovat, snažíme se objasnit, čeho chtějí naše jednotlivé fondy dosáhnout z hlediska finanční výkonnosti a cílů ESG. To investorům umožní najít ETF, které nejlépe odpovídá zase jejich cílům.

„V Invescu věříme, že ETF budou hrát v portfoliích investorů stále důležitější roli, ať už bude tržní prostředí jakékoli, protože prokázala svou odolnost v nestabilních podmínkách. Od začátku roku se zvýšila poptávka po expozici k Nasdaq-100, často je to bráno jako alternativa k S&P 500, a pokračuje poptávka po expozici vůči MSCI World a rozvíjejícím se trhům,“ vysvětluje Eva Miklášová, ředitelka oddělení ETF pro Rakousko a střední a východní Evropu ve společnosti Invesco.

Žebříček s nejlepšími podílovými fondy podle odborníků - zde
Porovnání podílových fondů. Který je nejvýnosnější, jaké si účtují poplatky? - zde

Mnozí investoři také využívají sektorové ETF k taktickým úpravám portfolií jako způsob vyjádření názoru na trh. V oblasti pevných výnosů by podle našeho názoru měli investoři i nadále využívat ETF pro nízkonákladový a likvidní přístup k vybraným státním dluhopisům, úvěrům investičního stupně nebo trhům s vysokými výnosy, a to v závislosti na tom, jak se bude v nadcházejících měsících vyvíjet výhled sazeb a výnosových křivek. V portfoliích by se mohlo objevit také zlato, a to z důvodu diverzifikace a pro všechny, kteří se obávají ekonomických nebo geopolitických rizik.

Poznámka:
Článek neslouží k poskytování osobního investičního poradenství, nepředstavuje investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani nabídku na uzavření smlouvy podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku. Před rozhodnutím k nákupu jakéhokoliv produktu vám proto doporučujeme kontaktovat investičního poradce nebo osobního bankéře, který vám poskytne více informací o produktech a doporučí, jestli se konkrétní produkt hodí k vašemu rizikovému profilu a do vašeho portfolia. Investiční nástroje uvedené výše nezaručují návratnost vložené investice. Hodnota investice může v čase kolísat, v závislosti na typu investice i výraznějším způsobem.


      
  






všechny články
Dále v rubrice

Stagnují letos dluhopisy a dluhopisové fondy?

Obrázek: Graf akcie Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení...

Proč se zajistit na stáří investováním?

Obrázek: Laptop investování Do důchodu se neprošetříme a nemůžeme se ani spolehnout na to, že se o nás postará stát. Jedná se o známá a často opakovaná fakta, která dokládá několik jednoduchých čísel. Stejně tak existuje několik úvah, co s tím každý z nás může udělat. Více se dozvíte v našem článku...

Jaké jsou výhledy indexu S&P 500 na rok 2024?

Obrázek: Akcie Výhledy indexu S&P 500 na rok 2024 jsou mezi prognostiky značně rozdílné. Hrozí, že by index mohl zakončit rok níže, než je jeho závěrečná cena v roce 2023? Více se dozvíte v komentáři finančních analytiků investiční platformy a aplikace provozované společností Freedom24...

Žebříčky spořicích účtů a termínovaných vkladů v květnu

Máme pro vás květnový žebříček spořicích účtů a termínovaných vkladů. Nejvýhodnější sazbu na spořicím účtu nabízí Partners Banka. Kde aktuálně dostanete nejvyšší sazby u těchto produktů, se dozvíte v našem článku...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz