Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Nejlepší finanční tipy pro generaci Z

7.9.2022  |  Komerční článek
  


Obrázek: ŽenaVzhledem k tomu, že životní náklady stále rostou a ceny pohonných hmot dosahují rekordních výšek, pociťuje mnoho lidí finanční tlak. To platí zejména pro mladé lidi, kteří vyrůstají ve složitém a neustále se měnícím ekonomickém prostředí. Přečtěte si užitečné tipy, jak spravovat osobní finance v mladém věku.


Pandemie byla katalyzátorem toho, že se svět stává stále více bezhotovostním, a v posledních letech stále více mladých lidí využívá platformy a online poskytovatele typu „kup teď, zaplať později“, podléhá podvodům s kryptoměnami nebo je vystaveno finančním dezinformacím na sociálních sítích. Tyto hrozby jsou pro generaci Z ze své podstaty jedinečné, protože ještě před deseti lety neexistovaly.

Abychom pomohli bojovat proti těmto rizikům a vybavili mladé lidi znalostmi a dovednostmi potřebnými k vybudování zdravého vztahu k penězům, musíme rozhovory o penězích a financích učinit reálnější a praktičtější.

Výuka finanční gramotnosti má potenciál posílit postavení mladých lidí, poskytnout jim větší finanční jistotu a sebevědomí a zlepšit sociální mobilitu. Podle průzkumu se 67 % mladých lidí necítí jistě při plánování své finanční budoucnosti, a právě proto nikdy nebyla finanční gramotnost důležitější.

Níže uvádíme několik nejlepších finančních tipů pro generaci Z:



Buďte opatrní při používání platforem pro půjčování peněz

V posledních několika letech se platformy pro půjčování peněz dostávají stále více do popředí a jsou dostupnou platební možností u většiny internetových obchodů. Tyto platformy mladým lidem značně usnadňují zadlužení, aniž by si to uvědomovali, protože je mohou používat jako výchozí platbu při nákupech v nejrůznějších internetových obchodech.

Na rozdíl od běžných nákupů umožňují systémy „kup teď a plať později“ mladým lidem impulzivní nákupy, aniž by měli předem potřebné finanční prostředky – a to může vést k neudržitelnému zadlužení a hrozí, že to bude mít dopad na budoucí úvěrové skóre mladých lidí. Pokud si mladí lidé nedají pozor, mohou se dostat do pasti nakupování zboží, které si nemohou dovolit.

Pokud jde o peníze, schopnost dobře s nimi hospodařit je součástí zdravého životního stylu. Mnozí z nás mohou podléhat pokušení impulzivních nákupů, zvláště když je tak snadno dostupný přístup k programům „kup teď, zaplať později“, ale je opravdu důležité mít plán, jak dluh splatit. Vyplatí se také stanovit si limity výdajů, abyste si kupovali jen to, co si můžete dovolit zaplatit.

Využívejte slevy

S rostoucími životními náklady nebyly slevy pro mladé lidi nikdy důležitější – přesto je mnozí nevyužívají ve svůj prospěch. Řada značek a poskytovatelů služeb nabízí studentské slevy prostřednictvím platforem, jako je ISIC. Při nákupu příštího páru tenisek byste měli využít tyto webové stránky, abyste ušetřili.

Finančně se vzdělávejte

Je důležité seznámit se s finančními pojmy a prohloubit si znalosti o finančních produktech a službách, jako jsou penze, spořicí účty a investice. Existuje mnoho způsobů, jak toho můžete dosáhnout, například prostřednictvím online vzdělávání nebo sledováním influencerů v oblasti osobních financí na TikToku, YouTube nebo Instagramu.

Nezapomeňte však, že je opravdu důležité, abyste si udělali vlastní průzkum – a pokud nabídka kryptoměn zní až příliš lákavě, zřejmě se jedná o podvod. Zvažte také, zda je reklama, v níž vystupuje známý influencer a která vás nabádá k investování peněz, skutečná, nebo zda se nejedná o další „scam“.

Vytvořte si rozpočet

I když to zní jako samozřejmost, spoření a stanovení rozpočtu nikdy nebylo důležitější. Nicméně i když může být těžké sledovat své výdaje, existuje řada aplikací, které jsou skvělé a udělají těžkou práci za vás. V současné době mnoho mobilních bank upozorňuje na vaše výdaje, což znamená, že můžete zjistit, kde musíte být šetrnější, abyste během roku ušetřili.

Sestavování rozpočtu je skvělé také proto, že vás zbaví jakéhokoli prvku překvapení (například pandemie, recese atd.), pomůže vám plánovat dopředu a dodá vám klid ohledně vašich financí, což pomáhá snížit finanční úzkost.

Používejte online srovnávače

Existují výhodné nabídky od různých výrobců zboží či poskytovatelů služeb, pokud jste ochotni je hledat. Pomocí srovnávacích webů můžete ušetřit na všem od účtů za energie až po telefonní smlouvy. Trocha času stráveného vyhledáváním vám může ušetřit značné peníze a zabránit přeplácení účtů.

Nebankovní půjčky

Pokud se rozhodnete pro využití půjčky, hledejte takové poskytovatele, kteří se zaměřují se svými finančními produkty pro mladší generaci. Hledejte vždy takového poskytovatele nebankovních půjček, který má dobré reference a zkušenosti na trhu. Licence ČNB může napovědět, ale její získání také není zárukou serióznosti.

Autorem článku je společnost ZOXO.


      
  



Kalkulačka Vám najde nejvýhodnější hypotéku - zde
Kalkulačka spotřebitelských úvěrů, nejvýhodnější bankovní půjčky - zde




všechny články
Dále v rubrice

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

Aktuální data z hypotečního trhu

Banky pozvolna snižují hypoteční sazby. Počet poskytnutých hypoték vzrostl. Aktuální data ČBA Hypomonitoru a srovnání hypotečních úvěrů naleznete v našem článku...

Tipy pro daňové přiznání

Obrázek: Daňové přiznání Pro elektronické podání přiznání k dani z příjmu za rok 2023 zbývá necelý měsíc. Na co vše si dát pozor, abyste se vyhnuli chybám, se dozvíte v našem článku...

všechny články v rubrice









   
 
Minutová půjčka
Minutová půjčka od 4,8 % p.a.
Raiffeisenbank




Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz