Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Dva zajímavé názory na krypto a kryptoměnovou burzu FTX

1.12.2022  |  Tomáš Smetana, komentář Igora Pauera | foto: Shutterstock
  


Krach FTX, Alameda research a celého impéria 130 firem Sama Bankman-Frieda (SBF) je jasným selháním krypta, blockchainu a celého odvětví, a proto je nutné je silně regulovat. Tím se automaticky vytvoří bezpečnost pro investory a uživatele a vznikne tak dokonalé prostředí. Toto jsou zjednodušeně titulky, které v dnešní době čteme v mainstreamových a odborných médiích “starého” finančního světa. Zkusme se na celou situaci podívat fakticky v několika bodech.


Společnosti spadající pod FTX byly regulované



Všech více než 130 firem z impéria FTX bylo více či méně regulovaných. Některé z nich byly velmi silně regulované (FTX US) v USA, která je nejregulovanější zemí světa. Žádná z firem nebyla decentralizovaná ani DAO (decentralized autonomous organization) podle ideálů krypto / blockchain odvětví.

Nový CEO FTX se nechal slyšet, že nikdy takový rozklad za svůj život neviděl



John Ray III, který byl konkurzním soudem najatý jako nový CEO FTX, se k situaci vyjádřil zhruba takto: „FTX je největší a nejhorší bordel, jaký jsem kdy viděl a to včetně Enronu,” a „neexistují žádné papírové doklady, všechno bylo smazané.” Připomeňme, že John Ray III je expert na restrukturalizace, má více než 40 letou praxi a podílel se na restrukturalizaci největších zkrachovalých společností po celém světě, včetně Enronu.

Ve svém vyjádření pro konkurzní soud v Delaware napsal: „Nikdy ve své kariéře jsem neviděl takové úplné selhání podnikových kontrol a takovou absolutní absenci důvěryhodných finančních informací, jako tady”. O managementu FTX, Alameda a ostatních firem, včetně SBF samotného, uvedl: „Od narušení integrity systémů a chybného regulačního dohledu v zahraničí až po koncentraci kontroly v rukou velmi malé skupiny nezkušených, nesofistikovaných a potenciálně kompromitovaných jednotlivců, je tato situace bezprecedentní.”

INVESTICE STAVÍME NA REÁLNÝCH ZÁKLADECH.

Spojte síly s českou investiční skupinou Premiot Group zaměřenou na investice do prémiových nemovitostí a společností. ZDE  >>>
Reklama

Firmy z impéria SBF byly řízeny pochybným způsobem



Z dokumentů dodaných na konkurzní soud mimo jiné vyplývá, že FTX nemělo účetní oddělení a nebylo schopné soudu dodat ani seznam zaměstnanců, protože ho nevedlo. FTX poskytovalo obrovské osobní půjčky svým vrcholovým představitelům. Bavíme se o sumách na úrovni stovek milionů až miliard dolarů.

Schvalování výdajů společnosti probíhalo na chatovací platformě, kde je schvalovala skupina manažerů pouze za pomocí smajlíků. Firemní finance FTX byly navíc bez evidence používané na nákup osobních věcí pro skupinu majitelů a vrcholových manažerů. Ti si pořizovali například auta nebo nemovitosti. Účetní výkazy byly vykonávané a potvrzované osobami, které byly pod přímou kontrolou SBF, kvůli faktu, že jim poskytoval osobní půjčky. Proto jsou považované za nedůvěryhodné. FTX nevedlo žádnou, nebo jen minimální evidenci ve formě papírových a elektronických dokumentů. Proto nemělo představu o stavu svého podnikání, zaměstnanců, financí, poskytnutých půjček nebo věřitelů. Neexistující dokumentace komplikuje prokazování viny SBF a dalších vrcholových představitelů.

SBF nebo někdo z jeho okolí se po vyhlášení bankrotu pokusil na základě předem připraveného back-dooru zasáhnout do interního systému a zničit kompletní elektronickou dokumentaci FTX a souvisejících firem. Zatím nevíme, jestli toto počínání bylo úspěšné. SBF se v současné době dále pohybuje na svobodě. Majetek jeho rodičů ani kolegů, pořízený z peněz defraudovaných od investorů, zatím nebyl obstavený nebo zkonfiskovaný.

V krátkosti by šlo říci, že s FTX, Alameda a souvisejícími firmami bylo vlastně všechno špatně. Při popisu situace se nevyhneme slovům jako zločin, krádež, podvod a podobně. Celou situaci přitom sledovaly státní orgány a regulátoři, kteří měli dostatek nástrojů a informací k tomu, aby ho zastavili. Proč se jich rozhodli nevyužít, je otázka na ně. Žádné další ani větší pravomoce pro ně by situaci nevyřešily.

Připomeňme, že pokud by se jednalo o klasický krypto byznys s pevně (algoritmicky) stanovenými pravidly a bez nutnosti důvěryhodné třetí strany, nikdy by k této situaci nemohlo dojít.

Názor na kryptoměnu pohledem Iva Lukačoviče, majitele společnosti Seznam.cz



Majitel společnosti Seznam.cz Ivo Lukačovič považuje bitcoin za fenomén, který boří hranice techniky i financí. Jedním dechem ale dodává, že fungování nejznámější kryptoměny na světě nese všechny rysy pyramidové hry. „Jeho cena je zcela náhodná, jako investiční aktivum nemá fundamentální hodnotu a jeho fungování nese všechny rysy pyramidové hry. Přesto se z něj stal neskutečný kulturní fenomén bořící hranice techniky i financí,“ shrnul Lukačovič. Více zde...

O Igoru Pauerovi

Igor Pauer se věnuje oblasti e-commerce již od roku 1996 a je jedním z nejstarších členů krypto komunity, ve které působí aktivně již od roku 2010. Mezi jeho nejznámější počiny patří zavedení bitcoinu jako alternativního platidla v Alza.cz. Mnoho času strávil jak v Asii, tak ve Švýcarsku, kde radil bankám, investičním fondům i soukromým korporacím s přístupem k této nově se utvářející ekonomice. Ve volném čase se věnuje Muay Thai a MMA soubojům.

O Ivu Lukačovičovi

Ivo Lukačovič je zakladatel a hlavní vizionář firmy Seznam.cz, a. s., a také její 100% vlastník. Podle české mutace časopisu Forbes byl v roce 2021 čtrnáctým nejbohatším Čechem s majetkem okolo 20 miliard korun.


reklama

Spořicí účet + s výhodnou sazbou až 5,20 % p.a.více
Termínovaný vklad - garantovaná úroková sazba až 5,3 % p.a. u měsíčního vkladuvíce




      
  



Žebříček s nejlepšími podílovými fondy podle odborníků - zde
Porovnání podílových fondů. Který je nejvýnosnější, jaké si účtují poplatky? - zde



všechny články
Dále v rubrice

Jaké jsou plány XTB pro rok 2024?

Obrázek: Akcie Společnost XTB, globální fintech poskytovatel online investiční platformy a mobilní aplikace, představila svoje plány pro rok 2024. Zároveň oznámila nový milník – její služby nyní využívá jeden milion zákazníků po celém světě. Tento úspěch přišel něco málo přes tři roky poté...

Co je to flipování nemovitostí a vyplatí se vůbec někdy?

Obrázek: Peníze a dům Flipování nemovitostí, proces nákupu a rychlého prodeje nemovitostí za účelem zisku, se v posledních letech stalo populární investiční strategií. Na českém trhu lze v roce 2024 očekávat pokračující zvyšování poptávky po bytech, zejména...

Co nabízí dluhopisový trh v roce 2024?

Obrázek: Graf akcie Po náročných letech 2022 a 2023 by mohly klesající úrokové sazby zatraktivnit dluhopisy oproti hotovosti. U dluhopisů s investičním stupněm proběhlo mnoho příznivě oceněných nových emisí napříč sektory. Zdá se, že rok 2024 nabídne investorům dobrý vstup do této třídy aktiv...

Co stojí za rekordním růstem ceny zlata?

Obrázek: Zlatý slitek Mimořádně silná poptávka po zlatě čínské centrální banky i soukromého sektoru v posledních dvou letech zvyšuje cenu zlata. Ta trhá rekordy a dávno překročila magickou hranici dvou tisíc dolarů za unci. Podle odborníků je to teprve začátek...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz