Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Mají Češi problém s osobními dluhy? Pomoc existuje

15.11.2012  |  Michal Bubák


Polovina českých domácností nemá žádný systém sledování výdajů na domácnost. Tuto skutečnost hodnotí společnost KRUK International jako alarmující výsledek výzkumu s názvem Finance v domácnosti, který pro účely KRUK International zpracovala agentura STEM/MARK. Výsledky průzkumu jsou prezentovány v rámci mezinárodní akce DEN BEZ DLUHŮ, která se letos 15.listopadu koná poprvé i v České republice. Cílem této vzdělávací akce je upozornit na negativní trend - zvyšující se počet zadlužených lidí a domácností, které nejsou schopny své dluhy splácet.  Zároveň má akce informovat veřejnost o možnostech, jak své dluhy řešit.

„Skutečnost, že polovina českých domácností nesleduje své výdaje, a to ani v dnešní době ekonomické krize, je varovný signál, který ukazuje, že vzdělávací akce DEN BEZ DLUHŮ je na místě. Nesledování financí je bohužel podhoubím pro vznik dluhů. Počet zadlužených osob meziročně roste, letos přesáhl 8 %. Tento negativní trend bude nadále pokračovat. Lidé by proto měli mít lepší přehled o svých financích a snažit se mít je v „dobré kondici“,“ komentuje výsledky průzkumu Vítězslav Kus, obchodní a marketingový ředitel KRUK International.

Insolvenční návrhy

Zdroj: KRUK International

Proč mají české domácnosti potíže


Za hlavní příčinu toho, že lidé v ČR mají finanční potíže a dluhy, označují respondenti ztrátu zaměstnání a nízké výdělky, které nepokryjí základní potřeby. Dalšími příčinami je život nad poměry, mnoho závazků a nezájem o jejich řešení.  

O svých finančních plánech na delší dobu než jeden rok má jasno jen 5 % českých domácností, finance na jeden rok má rozplánováno 15 %. Více než polovina českých domácností (55 %) však „žije od výplaty k výplatě“ a delší plán svých rodinných financí nemá.

„Podle našich zjištění celá polovina klientů nedokáže přesně identifikovat důvod svých finančních nesnází. Vysvětlení pro tak vysoké procento neurčitých odpovědí na otázku „Kde vidíte příčinu Vašich problémů s vedením domácího rozpočtu?“ můžeme nalézt v nedostatečné pozornosti věnované měsíčním výdajům a příjmům, včetně tvorby a plánování rezervy na případné výpadky příjmů či neočekávaný nárůst výdajů. To pak spotřebitele mnohdy zcela zbytečně vede k prodlení se splácením, kumulaci celkového dluhu o úroky z prodlení, penále a poplatky, jakož i k vymáhání a přibližující se hrozbě exekuce,“ komentuje výsledky výzkumu David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni, která je partnerem DNE BEZ DLUHŮ.

O běžné hospodaření se ve většině domácností (61 %) starají ženy, které sledují přehled výdajů, sestavují domácí rozpočet a platí účty. Půjčky, dluhy a věci kolem nich mají v českých domácnostech z poloviny na starosti muži, ve 46 % ženy.

Počet nařízených exekucí

Zdroj: KRUK International

Taky by Vás finanční problémy stresovaly?

Čtvrtina lidí (23 %) pociťuje stres z finanční situace v domácnosti. Žádný stres z finanční situace domácnosti nepociťuje 38 % lidí, ostatní (62 %) jej buď pociťují, nebo by mohli, kdyby se nechovali zodpovědně. Častěji se jedná o ženy a domácnosti s nižšími příjmy. Obava, co bude dál, je nejčastějším následkem neschopnosti splácet závazky. U některých lidí dochází i na vztek nad sebou samým nebo pocit studu. U domácností s nižšími příjmy i vzděláním dochází častěji než u ostatních k pocitu nespravedlnosti.

Ne každý se o sebe dokáže v oblasti financí suverénně starat

„Velké procento lidí by potřebovalo neoficiálního finančního kouče či přímo opatrovníka, který by jim pomohl dohlížet na jejich příjmy a výdaje a doporučoval jim optimální volbu bydlení, auta, banky, spotřebičů a v těžších případech jim vysloveně rozpočítal, kolik si mohou dovolit utratit. Každopádně je na místě oprášit ideál skromného životního stylu. Protože, jak říká staré české přísloví, na rozdíl od dluhů, chudoba cti netratí,“ komentuje své zkušenosti s psychickými následky dluhů u svých klientů psycholog PhDr. Jeroným Klimeš.  

Využití moderních technologií k řízení rodinného rozpočtu zatím pokulhává

Z průzkumu dále vyplývá, že Češi své rodinné rozpočty nejčastěji řeší s tužkou a papírem v ruce, své finance takto sleduje 60 % českých domácností. Moderní technologie na svůj nástup ještě čekají, nejvíce zatím přitahují mužskou část populace. Jen 19 % rodin využívá ke sledování rodinného rozpočtu internetové či mobilní aplikace. V digitální podobě na počítači svůj rodinný rozpočet sleduje 25 % rodin.

To, co s penězi už umíme, nás naučila rodina. Co zkusit nezávislého odborníka?


Plánování financí oprávněně zařazujeme mezi dovednosti, které se učíme v rodině. Jako nejlepší zdroj praktických informací o domácím hospodaření označilo svoji rodinu 90 % dotázaných. „Je přirozené, že o rady ohledně rozpočtu a dluhů žádáme naše nejbližší. Stojí za to ale vyhledat i rady odborníka, který je schopen často lépe objasnit, jak si dobře plánovat domácí rozpočet. Podobné informace nalezneme i v různých příručkách, na internetu nebo se můžeme účastnit školení k plánování rozpočtu. Pokud ale řešíme plán, jak se dostat z dluhů, nejlepší je kontaktovat přímo správce pohledávky. Poradci takové společnosti dají klientovi rady, které vycházejí z jejich zkušeností a znalostí problematiky. Společně jsme poté schopni naplánovat splátky,” komentuje Vítězslav Kus, obchodní a marketingový ředitel KRUK International.

Co lidé podle průzkumu očekávají od správců pohledávek?


47  % lidí očekává, že jim správce pohledávky připraví splátkový kalendář dle jejich finanční možností. 24  % se domnívá, že by správci pohledávek měli fungovat jako poradci.

Píšete si nákupní lístek?

Zajímavé jsou také zvyky před nakupováním. 27 % českých domácností si na svůj nákupní seznam píše nejen výrobky, ale i jejich ceny. Obětí tzv. impulsivních nákupů se ale může stát až 33 % domácností, které si nákupní seznamy nedělají vůbec.
Výzkumu Finance v domácnosti, který se uskutečnil během uplynulého měsíce, se zúčastnilo 840 respondentů ze všech krajů České republiky. Pro KRUK International ho zpracovala společnost STEM/MARK.

Sebrat odvahu, kontaktovat věřitele a domlouvat se s ním - jeden z receptů DNE BEZ DLUHŮ

Cílem DNE BEZ DLUHŮ je upozornit veřejnost na finanční závazky. I ty nejmenší částky, které jsme si půjčili od své rodiny nebo přátel, jsou dluhy, které bychom měli vrátit. DEN BEZ DLUHŮ by nás měl také motivovat k tomu, abychom se spojili s tím, komu dlužíme, například s bankou nebo správcem pohledávky, a dohodli se s nimi na splacení dluhů. DEN BEZ DLUHŮ by měl lidem připomenout, aby se věnovali své finanční situaci a motivovat je ke změně přístupu ke svým závazkům.

Dále v rubrice:
Češi se ke svým financím chovají zodpovědněji než v minulosti

Ve sněmovně je novela zakazující používat směnku či šek k ručení spotřebitelského úvěru

Hledáte na internetu půjčku na dárky? Zdánlivě výhodné podmínky Vás do budoucna mohou vyjít pěkně draho

Otázky a odpovědi na téma: Levné půjčky na obzoru

Zaostřeno na spotřebitelské úvěry




    



Kalkulačka Vám najde nejvýhodnější hypotéku - zde
Kalkulačka spotřebitelských úvěrů, nejvýhodnější bankovní půjčky - zde




všechny články
Dále v rubrice

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Obrázek: Dům a smlouva Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením...

Jak financovat nemovitost bez hypotéky

Obrázek: Hypotéka Financování bydlení bez hypotečního úvěru. Možností je několik. Jaké to jsou a jaké mají klady a zápory?

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

všechny články v rubrice









   
 
Minutová půjčka
Minutová půjčka od 4,8 % p.a.
Raiffeisenbank




Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz